Ziua Mondială de Luptă împotriva Rabiei - 28 septembrie 2022

Ziua Mondială de Luptă împotriva Rabiei (turbării) este marcată anual, la data de 28 septembrie, ca urmare a deciziei Alianței Mondiale pentru Controlul Rabiei.

Sep 28, 2022 - 10:22
Urmărește-ne peGoogle news
Ziua Mondială de Luptă împotriva Rabiei - 28 septembrie 2022

Rabia este o zoonoză mortală cauzată de un virus neurotrop din genul Lyssaviridae (familia Rhabdoviridae) care atacă sistemul nervos. Virusul este secretat în salivă și se transmite, în mod obișnuit, la animale şi om, prin mușcătura unui animal infectat. Mai puțin obișnuit, rabia poate fi transmisă atunci când saliva unui animal turbat vine în contact cu răni deschise ale pielii sau cu ochii, nasul, gura unei persoane sau ale unui animal. Clinic, se manifestă ca encefalomielită acută și, odată ce apar simptomele vizibile ale bolii, rabia este aproape întotdeauna fatală.

Vulpea reprezintă principalul rezervor natural al rabiei. Prevalența rabiei, în special în arealul silvic, reprezintă un risc iminent și persistent atât pentru animale, cât și pentru om, fiind astfel considerată cea mai importantă și periculoasă zoonoză.

Cât de mare este riscul pentru oameni de a face rabie?

La nivel mondial, boala evoluează în peste 150 de țări, în special în mediul rural și în zone geografice izolate, cu excepția anumitor țări, datorită  particularităților geografice, fie țara a devenit liberă de boală, ca urmare a aplicării unor măsuri drastice de control (Marea Britanie, Spania și Portugalia, Luxemburg, Letonia, Lituania, Ungaria etc.).

În ultimul timp, s-a observat o reemergenţă a rabiei în diferite regiuni ale lumii, ca urmare a:

  1. reducerii densității unor specii de animale sălbatice, habitatul cărora a fost ocupat rapid de către vulpi, specie cu receptivitate crescută și destul de prolifică (efectivele se refac în 3-4 ani), ce trăiește în colonii, determinând o epizootie ciclică, cu transmitere posibilă la câine, alte animale și om;
  2. prăbușirea infrastructurii medicale și veterinare (fostele republici sovietice);
  3. creșterea numărului de câini vagabonzi;
  4. nevaccinarea faunei sălbatice;
  5. despăduririle extinse, cu modificarea ecosistemelor.

Rabia este o zoonoză cu sfârșit letal care, în fiecare an, ucide aproape 60.000 de persoane din întreaga lume, în special copii din țările în curs de dezvoltare. Conform ultimelor statistici, la fiecare 10 minute, undeva în lume, moare un om din cauza rabiei.

Rabia continuă să facă victime și în rândul populației Republicii Moldova, ultimele cazuri fiind înregistrate în anii: 2003 – la un copil din r. Drochia, 2016 – la un bărbat din r. Căușeni și 2019 – la un copil din localitatea Goianul Nou, mun. Chișinău.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Organizația Mondială pentru Sănătatea Animalelor (OIE) și Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO) și-au propus, de comun acord, să elimine, cât mai curând posibil, riscurile pe care le prezintă rabia atât pentru sănătatea animală (fie domestice, fie sălbatice), cât și pentru sănătatea omului, iar, ca obiectiv de bază, au stabilit ca, până în anul 2030, să fie înregistrate zero decese umane din cauza rabiei.

Republica Moldova și-a trasat, la fel, acest obiectiv, iar, prin Hotărârea Guvernului nr. 185/2019, a fost aprobat Planul măsurilor de supraveghere, control și eradicare a rabiei la vulpi în Republica Moldova pentru anii 2019–2023.

Datorită implementării, în anul 2020, a Programului menționat prin desfășurarea campaniilor de vaccinare antirabică a vulpilor pe cale aeriană, se atestă o scădere a cazurilor de rabie la animale cu cca 90 %, comparativ cu aceeași perioadă a anilor anterior implementării Programului.

Numărul cazurilor de rabie la animale, înregistrate, în Republica Moldova, în anii 2018-2022 (28 septembrie)

Astfel, în perioada lunilor septembrie-octombrie, medicii veterinari din cadrul Agenției vor desfășura, gratuit, vaccinarea câinilor contra rabiei în zonele de risc, iar clinicile veterinare vor oferi vaccinare gratuită a câinilor contra rabiei în următoarele  locații:

1. or. Sîngerei, str. Independenței 113, Cabinetul veterinar Î.I „Mandric Marina”;

2. or. Cahul, Cabinetul veterinar Î.I „Hahauz Liudmila”;

3. or. Drochia, Cabinetul veterinar Î.I Grădinari Iurii și SRL „Svet agrovet”;

4. or. Cimișlia, str. Nicolae Iorga 15, Clinica veterinară SRL „Savecstep”;

5. or. Ungheni, Clinica veterinară SRL „Maylovet”;

6. or. Bălți:

   str. Cornev, 28 SRL „Clinicvet”;

   str. M. Viteazu,44  Î.I „V.I.Negrescu”;

   str. Păcii,106/3 SRL „Pitel-Vet”;

7. or. Chișinău:

SRL „Ceavdar Grup”, sectoarele Botanica/Buiucani;

SRL „Echipa Bravo”, sectorul Botanica;

SRL „Vet Exotica”, sectorul Botanica;

SRL „Family Vet”, sectorul Botanica;

SRL „Zoo Mama”, sectoarele Botanica/Buiucani;

SRL „Nags Grup”,  sectorul Rîșcani;

SRL „Esculap Vet”, sectorul Rîșcani;

SRL „Diva Vet Service”, sectorul Rîșcani;

SRL „Vig Vet”, sectorul Buiucani;

SRL „Doctor Vet”, sectorul Ciocana.

SRL „AN VET PG” sectorul Rîșcani;

Datele de contact ale clinicilor veterinare pot fi accesate pe următorul link:

https://ansa.gov.md/ro/content/clinicii

Pentru prevenirea cazurilor de rabie, se recomandă populației să respecte anumite reguli:

  1. animalele de companie trebuie vaccinate antirabic;
  2. animalele domestice nu trebuie lăsate libere, fără supraveghere;
  3. castrarea sau sterilizarea animalelor de companie le poate scădea tendința de a hoinări;
  4. să nu lase expuse în exterior resturi menajere, deoarece acestea pot atrage animale sălbatice sau fără stăpân;
  5. copiii să fie învățați să nu atingă NICIODATĂ animale necunoscute, chiar dacă acestea par prietenoase;
  6. un animal sălbatic trebuie supravegheat de la distanță, deoarece, adesea, animalele bolnave de rabie pot deveni extrem de blânde și chiar plăpânde.

În cazul în care ați fost mușcat de un animal trebuie să:

  1. curățați temeinic rana cu multă apă și săpun pentru a reduce riscul unei infecții;
  2. adresați-vă, imediat, medicului de familie pentru stabilirea și aplicarea unui tratament corespunzător;
  3. informați, despre acest caz, subdiviziunea teritorială a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor.

Dacă un animal a fost mușcat:

  1. animalul va fi manipulat cu grijă, deoarece, fiind rănit și stresat, poate provoca mușcături. Mâinile vor fi protejate, obligatoriu, cu mănuși;
  2. trebuie chemat medicul veterinar sau informată subdiviziunea teritorială a Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor;
  3. animalul trebuie să fie supus examinării și, după caz, protocoalelor antirabice.

Dacă observați un animal care se comportă neobișnuit, cazul trebuie raportat medicului veterinar, Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor sau Primarului localității.

 

În acest context, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor dorește să atragă atenția populației despre riscul de îmbolnăvire şi informează asupra modului de profilaxie şi a modalităților prin care cetățenii şi instituțiile pot contribui la eliminarea principalelor surse de rabie la nivel național, dar și mondial.

 

„Împreună putem face rabia istorie”