Șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu a participat la Convenția Europeană a Șefilor de Poliție de la Haga

Șeful Inspectoratului General al Poliției, Viorel Cernăuțeanu a participat, în perioada 4-5 octombrie 2022, la Convenția Europeană a Șefilor de Poliție, desfășurată la sediul Europol din orașul Haga (Regatul Țărilor de Jos). Conducătorul Poliției Naționale a fost însoțit de șeful Direcției Cooperare Polițienească Internațională, Viorel Țentiu și ofițerul de legătură al Ministerului Afacerilor Interne al Republicii Moldova la EUROPOL, Dumitru Chisinenco.

Oct 5, 2022 - 15:39
Urmărește-ne peGoogle news
Șeful Poliției Naționale, Viorel Cernăuțeanu a participat la Convenția Europeană a Șefilor de Poliție de la Haga
Foto: Poliția Republicii Moldova

Palierul de discuții din cadrul evenimentului a cuprins subiecte ce vizează cooperarea internaţională, fenomenul migraţiei, terorismul, criminalitatea informatică şi impactul dezvoltării tehnologiilor digitale, dar și importanța HUB-ului de securitate al UE.

Potrivit agendei, delegația țării noastre a avut întrevederi bilaterale cu membrii delegațiilor mai multor state, în special cu Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, SUA, Germania, România, Canada, Italia, Elveția, Estonia, Letonia, Lituania și Polonia.

În cadrul întrevederilor au fost stabilite  domeniile  de interes comun, identificarea  perspectivelor în vederea consolidării cooperării, parteneriatului existent și relațiilor bilaterale în materie de afaceri interne dintre Republica Moldova și statele vizate, dar și intensificarea cooperării pe domeniile prioritare de activitate ale Hub-ului de Securitate, care urmează a fi îndreptate spre diminuarea riscurilor și amenințărilor, printre care traficul de peroane, droguri, arme, migrația ilegală, traficul cu substanțe radioactive și crimele cibernetice.

Mai mult, în cadrul întrevederilor bilaterale s-a reiterat faptul că Republica Moldova, în speță Ministerul Afacerilor Interne, fortifică centura de securitate a Europei, devenind astfel un partener de încredere în acest sens, iar HUB-ul de sprijin al UE pentru securitatea internă și managementul frontierelor în Moldova, constituie un pas important pentru securitatea comună. 

De asemenea, în cadrul evenimentului au fost programate întrevederi cu șeful Centrului European privind criminalitatea informatică,  Edvardas Sileris , dar și cu Directorul Executiv al Europol,  Catherine De Bolle,  Directorul Executiv adjunct al Europol, Jürgen Ebner, în rezultatul cărora s-a propus obținerea asistenței Europol în consolidarea capacităților de analiză a riscurilor, analiză strategică și cibernetică pentru toate structurile din cadrul sistemului afacerilor interne.

Totodată s-a pus în discuție identificarea posibilităților de organizare a instruirilor la nivel internațional, vizitelor de lucru și de studiu pentru angajații autorităților de aplicare a legii din țara noastră, cu scopul acumulării cunoștințelor și bunelor practici.

Convenția Europeană a Șefilor de Poliție a fost adoptată la 30 iunie 2011, la Haga, urmare a constatării gradului crescând al pericolului criminalității organizate în spațiul UE.

Evenimentul reunește anual în jur de 300 de șefi de poliție, oficiali de rang înalt și experți academici în vederea examinării evoluției criminalității organizate, constatării flexibilității și dinamicii fenomenului criminogen, dar și stabilirii strategiilor, principiilor și măsurilor necesare întru prevenirea și combaterea criminalității organizate și a terorismului care atentează la securitatea Uniunii Europene.

Reuniunea Șefilor de Poliție, organizată în baza Convenției, reprezintă un instrument eficient de orientare a forțelor de poliție din spațiul european în elaborarea politicilor de prevenire și mecanismelor de combatere a noilor forme de criminalitate.