Parlamentul a instituit Serviciul de evidență și circulație a bunurilor culturale mobile

Chișinău, 6 octombrie 2022 – Parlamentul a adoptat un proiect de lege care prevede instituirea Serviciului de evidență și circulație a bunurilor culturale mobile. Atribuțiile Serviciului de evidență și circulație a bunurilor culturale mobile vor fi expertizarea, clasarea, digitizarea, arhivarea dosarelor, completarea și gestionarea Registrului național al patrimoniului cultural național mobil.

Urmărește-ne peGoogle news
Parlamentul a instituit Serviciul de evidență și circulație a bunurilor culturale mobile
Foto: Parlamentul Republicii Moldova

Scopul modificărilor legislative este de a facilita accesul cetățenilor la serviciile de expertizare a bunurilor culturale mobile, eliberarea certificatelor și adeverințelor de export, a notificărilor de import, precum și colaborarea eficientă cu Serviciul vamal pentru monitorizarea deplasării bunurilor culturale mobile. Expertizarea bunurilor culturale mobile va fi efectuată pe următoarele domenii de specializare: arheologie, paleontologie, zoologie, heraldică, numismatică, etnografie, artă plastică și decorativă, carte veche, manuscrise, automobile de epocă etc.

Proiectul a fost elaborat de Ministerul Culturii în conformitate cu Strategia de dezvoltare a culturii „Cultura 2020”. În a doua lectură, documentul a fost susținut de 53 de deputați.