Programul de promovare a educației pentru sănătate – 5 ani de realizări și practici pozitive
5 ani de implementare a Programului de promovare a educației pentru sănătate în instituțiile de învățământ general, derulat în parteneriatul Ministerul Educației și Cercetării (MEC) cu Fondul Națiunilor Unite pentru Populație în Republica Moldova (UNFPA), au fost marcați pe 6 octombrie 2022, în cadrul evenimentului de totalizare, organizat de către UNFPA în comun cu MEC.

Programul nominalizat a fost extins în 5 raioane: Cahul, Orhei, Fălești, Rezina, Ungheni și municipiul Chișinău. Elevi și cadre didactice din peste 90 de instituții de învățământ general, promotori ai modului sănătos de viață, l-au promovat în comunitatea școlilor din Republica Moldova.
Prezentă la eveniment, Nadejda Velișco, secretar general al Ministerului Educației și Cercetării a vorbit despre importanța acțiunilor de susținere a educației pentru sănătate în școlile din țară, precum și despre rolul parteneriatului strategic al Ministerului cu UNFPA Moldova în vederea extinderii accesului tinerilor la informaţie de calitate cu privire la sănătatea organismului uman, sănătatea reproductivă, dar și despre alte subiecte sensibile, cum ar fi: prevenirea infecțiilor sexual transmisibile, implicarea elevilor în activități de menținere a propriei sănătăți, precum și a celor din jur.
Secretarul general a evidențiat faptul că: „în proiectul Strategiei de dezvoltare a educației pentru următorii 7 ani, care este parte a Programului de țară „Moldova 2030”, autoritățile și-au propus drept obiectiv - accesul la educație pentru sănătate. Acest fapt va oferi continuitate și consecvență în activitățile inițiate, privind integrarea în programul școlar a educației despre sănătatea reproductivă, prin includerea în disciplina obligatorie „Dezvoltare personală” a modulului ,,Modul sănătos de viață” în clasele I-XII, la disciplina „Biologie” a modulului „Organismul uman și sănătatea” pentru clasele VI-IX, precum și în disciplina opțională ,,Educație pentru sănătate” pentru clasele V-XII”.
De menționat că o treime din instituțiile de învățământ general, actualmente implementează disciplina „Educație pentru sănătate”, iar circa 24 mii de elevi sunt interesați să-și aprofundeze cunoștințele în domeniul de referință. Anume prin intermediul acestor tineri, societatea ar putea fi transformată în una care are o cultură a modului sănătos de viață și, deci, un viitor sănătos.
La panelurile de discuții au participat reprezentanți ai Ministerului Educației și Cercetării, Organelor locale de specialitate în domeniul învățământului, directori de școli, psihologi, părinți și membri ai Centrelor de tineret și ai Serviciilor de asistență psihologică. Experiențe interesante, care au fost diseminate la nivelul școlilor din țară, au prezentat elevii din componența Rețelei de Școli care Promovează Sănătatea, membrii Rețelei Educatorilor de la Egal la Egal și ai Platformei Copiilor.
Evenimentul a fost organizat cu susținerea Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA Moldova) în baza Memorandumului de colaborare cu Ministerul Educației și Cercetării pentru perioada 2018-2022.