Șase persoane, printre care un angajat al Poliției de Frontieră, reținute pentru organizarea migraţiei ilegale

Polițiștii și procurorii PCCOCS au destructurat un grup infracțional din nordul țării, specializat în transportarea ilegală a cetățenilor din Ucraina în Moldova, pentru a ajunge în UE, contra sumelor care variau între 4000-11000 dolari americani.

Oct 27, 2022 - 10:46
Urmărește-ne peGoogle news
Șase persoane, printre care un angajat al Poliției de Frontieră, reținute pentru organizarea migraţiei ilegale
Foto: Poliția Republicii Moldova

În speță, cei șase suspecți cu vârstele cuprinse între 32 și 54 ani, originari din nordul țării, au acționat în acest scop infracțional din februarie 2022 până în prezent, timp în care se aflau atât în Moldova, cât și în Ucraina. Mai exact, aceștia creau condiții în vederea organizării intrării în Moldova, tranzitării și cazării în diferite locații din țară.

Migranții din Ucraina traversau ilegal râul Nistru cu barca, iar angajații Poliției de Frontieră le aplicau ștampila de intrare în Moldova

În cadrul acțiunilor întreprinse, oamenii legii au stabilit  că din grupul infracțional fac parte atât moldoveni, cât și ucraineni și era  organizat  pe paliere. O parte dintre suspecți aveau rolul de a identifica ucraineni, care aveau intenția de a părăsi hotarele Ucrainei spre UE. Însă, din cauza situației din regiune, li se propunea  traversarea ilegală a hotarelor dintre Ucraina și Republica Moldova.

Persoanele erau preluate de către suspecți din diferite localități de pe teritoriul Ucrainei și aduși într-o locație comună, în apropierea râului Nistru.  Aceștia erau  urcați într-o barcă, unde erau însoțiți de un membru al grupului, traversând ilegal hotarul, ulterior ajungând în Moldova. Aici imigranții erau preluați de alți complici moldoveni și transportați în localitățile din partea de nord a țării, unde erau cazați pe un termen nedeterminat. După care, prin intermediul angajaților Poliției de Frontieră, cetățenilor ucraineni în pașaport li se aplica ștampila de intrare în Moldova, pentru a evita impedimente la traversarea frontierei către statele Uniunii Europene.

Percheziții și șase persoane reținute

Ca urmare a documentării și acumulării probatoriului, grupul de investigație și urmărire penală au descins cu percheziții la domiciliile și în transportul suspecților, unde au fost depistate și ridicate trei automobile destinate transportării imigranților, telefoane mobile, 12.000 EUR și un pistol pneumatic.

De asemenea, au fost reținute șase persoane, printre care o angajată a Inspectoratului General al Poliției de Frontieră.

Acțiunile de documentare și reținere au fost desfășurate de ofițerii de investigație ai Direcției investigații criminalitate organizată a INI, în comun cu angajații Direcției urmărire penală a IGPF, sub conducerea procurorilor PCCOCS, cu suportul angajaților BPDS „Fulger”, precum și cu participarea a doi specialiști din cadrul Europol și a unui angajat al DCPI a IGP.

Investigațiile continuă, în vederea deconspirării activității tuturor membrilor grupului infracțional și tragerii lor la răspundere penală, timp în care cei vizați se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii.