Agenția Franceză de Dezvoltare alocă 60 de milioane de Euro pentru sectorul energiei durabile și cel feroviar din Moldova

În baza angajamentului luat de Franța la Conferința de Suport pentru Moldova desfășurată pe 5 aprilie la Berlin, Republica Moldova și Agenția Franceză de Dezvoltare (AFD) au semnat pe 28 octombrie un Acord de facilitate de credit în valoare de 60 de milioane de Euro. Aceste resurse financiare vor ajuta Republica Moldova să promoveze energia regenerabilă, să sporească sustenabilitatea sectorului feroviar și să atenueze impactul crizei energetice asupra familiilor defavorizate.

Oct 28, 2022 - 18:05
Urmărește-ne peGoogle news
Agenția Franceză de Dezvoltare alocă 60 de milioane de Euro pentru sectorul energiei durabile și cel feroviar din Moldova
Foto: Ministerul Finanțelor

Pe termen scurt, acest suport bugetar pentru implementarea politicilor este un răspuns la necesitățile imediate de finanțare ale Moldovei în contextul crizei ucrainene (creșterea prețurilor la energie, aflux de refugiați). Pe termen mediu, acest program va susține reformele regulatorii care contribuie la convergența către standardele și normele UE, la diversificarea surselor de energie și la decarbonizarea economiei Republicii Moldova.

Un parteneriat pe termen lung între AFD și Republica Moldova 

Prezentă în Republica Moldova începând cu luna februarie 2022, AFD s-a mobilizat pe deplin pentru a susține ambiția țării de a asigura o dezvoltare mai durabilă și mai incluzivă, în conformitate cu standardele Uniunii Europene. Deja a fost lansată cooperarea tehnică cu Moldelectrica și Calea Ferata din Moldova (CFM).

În contextul actual al conflictului din Ucraina și provocărilor majore bugetare și energetice cu care se confruntă Republica Moldova, această finanțare de 60 de milioane de Euro pune bazele unui parteneriat pe termen lung care combină investițiile și reformele de politici publice, în suportul decarbonizării economiei.

Pînă la finele anului 2022, AFD va semna și va aloca 75 de milioane de Euro în calitate de suport bugetar pentru Republica Moldova.

Dna Cécile COUPRIE, Director Regional AFD pentru Eurasia, a semnat Acordul în timpul vizitei sale și a subliniat: „Aceste acțiuni marchează o accelerare și o consolidare a cooperării noastre. Suportul pentru Republica Moldova și traiectoria sa europeană în contextul actual este de cea mai mare importanță și va fi pe agenda viitoarei Conferințe de Suport pentru Moldova de la Paris”.

Dumitru Budianschi, Ministrul Finanțelor, a declarat: “Programul AFD, în paralel cu Programul de operațiuni pentru politici de dezvoltare al Băncii Mondiale, va ajuta Moldova să facă față crizei bugetare și energetice. Pe termen mai lung, această finanțare pentru politici publice va susține implementarea reformelor menite să fortifice competitivitatea transportului feroviar (versus cel rutier) și dezvoltarea energiilor regenerabile (versus gaz)”.