Oportunități de fortificare a dimensiunii francofone pentru sistemul de învățământ din Republica Moldova

Secretarul de stat Adriana Cazacu a avut o întrevedere cu reprezentantul pentru Europa Centrală și de Est al Organizaței Internaționale a Francofoniei (CREFECO) dl Emanuel Samson, care a vizitat Republica Moldova în contextul organizării unor activități de formare a cadrelor didactice din țară.

Oct 29, 2022 - 13:37
Urmărește-ne peGoogle news
Oportunități de fortificare a dimensiunii francofone pentru sistemul de învățământ din Republica Moldova

În cadrul discuțiilor au fost abordate o serie de subiecte privind modalitățile de fortificare a studiului limbii franceze în sistemul educațional național, formarea cadrelor didactice (profesori de limbă franceză), consolidarea Proiectului Claselor bilingve francofone, actualizarea curriculei școlare la limba franceză, elaborarea de materiale didactice, dar și activități pentru elevii și tinerii francofoni.

Interlocutorii au menționat cu satisfacție performanța echipei Republicii Moldova la Olimpiada Francofonă, ediția 2021. În cadrul acestei ediții a Olimpiadei Francofone echipa Republicii Moldova a obținut Premiul I. În aceeași ordine de idei, au fost discutate aspecte privind participarea echipei țării la următoarea ediție a Olimpiadei Francofone care va avea loc în martie 2023, dar și activitățile de perspectivă care vor fi susținute în Republica Moldova de către CREFECO.  

În vederea eficientizării colaborării de perspectivă, s-a menționat despre necesitatea reactualizării Memorandumului de cooperare cu CREFECO, fapt ce va asigura canalizarea suportului oferit de organizație spre necesitățile sistemului educațional național.

Secretarul de stat Adriana Cazacu a accentuat faptul că Ministerul Educației și Cercetării va susține plenar implementarea proiectelor dezvoltate în parteneriat cu CREFECO. Acestea contribuie în mod evident la sporirea calității studierii limbii franceze în sistemul educațional, facilitând și promovând în același timp Francofonia în Republica Moldova.

Actualmente CREFECO joacă un rol unificator și facilitează cooperarea și schimburile între actorii regionali, naționali și locali activi în predarea limbii francize, oferind formări și consultanță pentru țările membre: Albania, Armenia, Bulgaria, Macedonia, Moldova și Romania.

Republica Moldova beneficiază anual de două formări internaționale pentru 30 de profesori de limbă franceză, susținute de experții CREFECO.