Persoanele cu diabet zaharat și insuficiență cardiacă pot beneficia începând de astăzi de un nou medicament compensat

Începând de astăzi, 1 noiembrie, persoanele cu diabet zaharat de tip II care au și insuficiență cardiacă pot beneficia de un nou medicament compensat cu denumirea comună internațională (DCI) dapagliflozinum.

Noi 1, 2022 - 17:21
Urmărește-ne peGoogle news
Persoanele cu diabet zaharat și insuficiență cardiacă pot beneficia începând de astăzi de un nou medicament compensat
Foto: Ministerul Sănătății

Această prevedere a fost inclusă în Ordinul comun al ministrului Sănătății și directorului general al Companiei Naționale de Asigurări în Medicină (CNAM) cu privire la medicamentele și dispozitivele medicale compensate din fondurile asigurării obligatorii de asistență medicală (AOAM).

Costul medicamentului cu DCI dapagliflozinum este compensat în proporție de 50% din fondurile AOAM și poate fi ridicat din orice farmacie contractată de CNAM, la prezentarea rețetei prescrise de medic.

Dapagliflozinum aparține unei clase noi de preparate care conțin inhibitori specifici, utilizați în tratamentul diabetului zaharat. Totodată, medicamentul este recomandat de Comisia de specialitate în domeniul endocrinologiei a Ministerului Sănătății, fiind indicat pentru tratamentul de primă linie al persoanelor care au concomitent diabet zaharat de tip II și insuficiență cardiacă.

Conform estimărilor CNAM, circa zece mii de pacienți cu boli cronice vor beneficia de dapagliflozinum, pentru compensarea căruia din fondurile AOAM urmează să fie alocate anual 40 de milioane de lei.