Antreprenorii vor avea acces la credite cu dobânzi mai mici, prin intermediul Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei

Fondul pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei (FACEM) va fi susținut de stat și va oferi întreprinderilor din Moldova acces la credite în condiții preferențiale, cu cel puțin 30% mai mici decât cele practicate pe piața creditară actuală.

Noi 9, 2022 - 18:49
Urmărește-ne peGoogle news
Antreprenorii vor avea acces la credite cu dobânzi mai mici, prin intermediul Fondului pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei
Foto: Guvernul Republicii Moldova

FACEM va fi administrat de către Instituția Publică Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului (ODA), care va elabora, dezvolta și aproba produsele de finanțare și instrucțiunile necesare pentru gestiunea corectă, transparentă și eficientă a banilor. Produsele de finanțare ale FACEM vor fi elaborate în conformitate cu prioritățile politicilor publice stabilite de către Guvern, Ministerul Economiei și alte instituții de stat relevante. De asemenea, acestea vor ține cont de condițiile stabilite în acordurile cu partenerii de dezvoltare și donatorii. 

Întreprinderile, inclusiv cele din categoria IMM, vor putea accesa produsele de finanțare prin intermediul băncilor sau organizațiilor de creditare financiară, care au încheiat un contract de colaborare cu ODA.

Resursele financiare, disponibile în Fondul pentru Antreprenoriat și Creștere Economică a Moldovei, vor veni din alocări de la bugetul de stat, mijloace financiare de la partenerii de dezvoltare și donatori, venituri obținute din creditare și recreditare, fie din alte surse legale. 

Pentru capitalizarea Fondului au fost bugetate pentru anul 2022 resurse financiare în valoare de 70 milioane lei. Pe parcursul următorilor ani, se preconizează capitalizarea suplimentară în valoare de  2,7 miliarde lei (anul 2023 – 450 milioane lei; anul 2024 – 1 miliard lei și în anul 2025 – 1 320 milioane lei).