Vicepremierul Nicu Popescu la Forumul Păcii: „Țara noastră și o mare parte a lumii resimte consecințele acestui război injust: criza umanitară, accesul la resursele de energie, insecuritate alimentară și perturbări economice”

12 noiembrie 2022, Paris – Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu a participat la lucrările celei de-a cincea ediții a Forumului Păcii de la Paris, care s-a desfășurat în perioada 11 și 12 noiembrie, având drept temă principală „Depășirea crizelor multiple", reunind oficiali guvernamentali și experți din toate regiunile lumii, în cadrul căruia a participat și președintele francez Emmanuel Macron.

Noi 12, 2022 - 19:00
Urmărește-ne peGoogle news
Vicepremierul Nicu Popescu la Forumul Păcii: „Țara noastră și o mare parte a lumii resimte consecințele acestui război injust: criza umanitară, accesul la resursele de energie, insecuritate alimentară și perturbări economice”
Foto: MAEIE

„Am spus în interacțiunile mele în cadrul forumului, că urmare a agresiunii militare ruse împotriva Ucrainei, țara noastră și o mare parte a lumii resimte consecințele acestui război injust: criză umanitară, accesul la resursele de energie, insecuritate alimentară și perturbări economice”. – a declarat oficialul moldovean.

Prilejul participării la acest prestigios for internațional, a oferit posibilitatea vicepremierului de a aborda și agenda bilaterală cu omologii săi:

Anniken Huitfeldt, ministra afacerilor externe a Norvegiei - cu care a vorbit despre interesul comun de a stabili un parteneriat energetic pe termen lung în beneficiul cetățenilor și economiilor noastre. De asemenea, cu sprijinul Norvegiei, continuăm importante reforme în asigurarea supremației legii și consolidarea bunei guvernări.

„Am mulțumit pentru sprijinul anunțat la convorbirea premierilor țărilor noastre de la sfârșitul lunii octombrie prin care autoritățile de la Oslo vor oferi 100 de milioane de coroane norvegiene pentru remedierea crizei din țara noastră”. – a spus ministrul de externe Nicu Popescu.

Pe lângă sprijinul pe care Norvegia îl acordă Moldovei în acest moment, țara scandinavă va încuraja și alte state să-și arate solidaritatea cu Moldova în cadrul Platformei de sprijin a Republicii Moldova, a treia ediție a căreia va fi găzduită la Paris.

Wopke Hoekstra, viceprim-ministru, ministrul afacerilor externe al Regatului Țărilor de Jos – șeful diplomației moldovene a vorbit despre consecințele crizei energetice și necesitatea identificării unor soluții rapide ce ar consolida reziliența energetică a țării noastre.

„M-am referit și la eforturile susținute ale autorităților în procesele de modernizare europeană a țării, dar și importanța expertizei olandeze în realizarea acestui obiectiv strategic al țării noastre.

Cu sprijinul autorităților olandeze, Moldova simte că nu este singură, ci este parte a unei comunități europene, Regatul Țărilor de Jos confirmând participarea la conferința donatorilor găzduită pe 21 noiembrie la Paris”. – a spus vicepremierul Nicu Popescu.

Gordan Grlić Radman, ministrul afacerilor externe al Croației - în pofida multiplelor provocări regionale, agenda europeană este prioritatea zero pentru echipa guvernamentală. Autoritățile sunt determinate să implementeze accelerat recomandările Comisiei Europene, toate eforturile fiind realizate în baza Planului de acțiuni care conține măsurile necesare în acest sens. Croația susține plenar în drumul Republicii Moldova spre UE.

Ian Borg, ministrul afacerilor externe, europene și al comerțului al Maltei – oficialul moldovean a pledat pentru consolidarea relațiilor bilaterale și valorificarea potențialului de cooperare.

Nasser Bourita, ministrul afacerilor externe, cooperării în Africa și pentru diasporă al Regatului Maroc – căruia vicepremierul i-a comunicat interesul pentru dinamizarea relațiilor comercial-economice, inclusiv între oamenii de afaceri, cu examinarea posibilităților de export a produselor agroalimentare în Maroc.

Totodată, în programul de la Paris, ministrul de externe Nicu Popescu s-a întâlnit cu reprezentanții centrelor analitice, mass-media locală și internațională pentru a vorbi despre prioritățile guvernului în agenda  de integrare europeană și realitățile actuale în mediul fragil de securitate și criza energetică în desfășurare.

„Cu oficialii francezi am desfășurat întâlniri de lucru în scopul pregătirii conferinței donatorilor din această lună de la Paris, a Platformei de sprijin a Republicii Moldova, aflată la cea de-a treia ediție. Echipele noastre lucrează accelerat pentru succesul acestui eveniment internațional care-și propune să întărească reziliența țării noastre. Mulțumesc echipei ambasadei noastre la Paris, care continuă să asigure o dinamică excelentă în dialogul bilateral moldo-francez”. – a conchis oficialul moldovean.