Vicepremierul Nicu Popescu participă la Conferinţa ministerială a Francofoniei desfășurată la Djerba, Tunisia

18 noiembrie 2022, Chișinău – Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu participă în perioada 18 – 20 noiembrie la Conferinţa ministerială a Francofoniei. De asemenea, șeful diplomației de la Chișinău va participa împreună cu președinta Maia Sandu, la cea de-a XVIII-a Conferinţă a şefilor de stat şi de guvern din ţările francofone (Sommetul Francofoniei).

Noi 18, 2022 - 20:22
Urmărește-ne peGoogle news
Vicepremierul Nicu Popescu participă la Conferinţa ministerială a Francofoniei desfășurată la Djerba, Tunisia

Francofonia este o oportunitate pentru țara noastră de a-şi afirma rolul de promotor al valorilor pe care le împărtășește în spațiul francofon. În marja evenimentului internațional, oficialul moldovean va avea întrevederi bilaterale cu omologii din Belgia, Macedonia de Nord, Canada, Bulgaria, Cipru, precum și reprezentanții Organizației Internaționale a Francofoniei (OIF).

Tema generală a celui de-al XVIII-lea Sommet este „Conectivitate în diversitate: digitalul drept vector de dezvoltare și solidaritate în spațiul francofon”, iar în cadrul lucrărilor acestuia vor participa reprezentanții a 88 de țări membre ale OIF.

Notă: Republica Moldova a aderat în calitate de membru asociat la Organizația Internațională a Francofoniei în cadrul Sommet-ului de la Cotonou, Bénin (2-4 decembrie 1995). La Sommet-ul de la Hanoi, Vietnam (16 noiembrie 1997), șefii de stat și guvern ai țărilor membre ale OIF au acceptat cererea depusă de țara noastră de a trece de la statutul de membru asociat la cel de membru cu drepturi depline al organizației.

De-a lungul ultimilor ani, cooperarea dintre Republica Moldova și OIF a purtat un caracter constructiv, fiind organizate în comun mai multe acţiuni în domenii de interes pentru Francofonie. Republica Moldova susţine consecvent activităţile OIF în domeniile drepturilor omului, protecţiei mediului, promovării diversităţii culturale şi lingvistice, și sprijină efortul OIF de menţinere şi utilizare a limbii franceze în relațiile internaţionale.