Un proiect de lege care prevede eficientizarea gestionării infrastructurii de irigare a fost votat în prima lectură

Chișinău, 24 noiembrie 2022 – Deputații au votat, în prima lectură, un proiect de modificare a Legii cu privire la asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigații, care prevede eficientizarea gestionării infrastructurii de irigare.

Noi 24, 2022 - 13:35
Urmărește-ne peGoogle news
Un proiect de lege care prevede eficientizarea gestionării infrastructurii de irigare a fost votat în prima lectură
Foto: Parlamentul Republicii Moldova

Modificările vizează simplificarea procedurii de constituire a asociației utilizatorilor de apă pentru irigații prin excluderea obligațiunii ca Statutul acesteia să fie aprobat de cel puțin 50% plus unu din membri. Totodată, se prevede că Adunarea generală a asociației va putea decide, cu votul membrilor ce dețin în proprietate sau folosință peste 50 la sută din terenurile aflate în aria de deservire, dizolvarea asociației, dacă obiectivele ei nu mai pot fi îndeplinite sau existența acesteia nu mai este necesară. De asemenea, cadrul legislativ este suplinit cu reglementări noi ce ar permite transmiterea infrastructurii de irigații, aflate în proprietate privată și publică, în folosință asociațiilor utilizatorilor de apă pentru irigații, în baza contractelor de comodat.

Modificările legislative propuse vor reglementa crearea asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigații la nivel de sector, în cazul sistemelor de irigare cu mai multe sectoare. În cazul sistemelor de irigare amplasate compact, vor putea fi constituite asociații ce înglobează mai multe sisteme de irigare, cu condiția că activitatea acestora nu va afecta negativ activitatea sistemelor de irigare per general.

O altă propunere se referă la posibilitatea evacuării volumului de apă din sistemul de irigare, pentru a preveni deteriorarea acestuia în perioada rece a anului, în bazinele de apă (iaz, lac, bazin de acumulare). Evacuarea apei va putea fi făcută gratis sau contra cost, cu permisiunea în scris a deținătorului bazinului de apă.

Proiectul de modificare a Legii cu privire la asociațiile utilizatorilor de apă pentru irigații urmează a fi votat și în cea de-a doua lectură.