Dezvoltarea abilităților de formator ale funcţionarilor vamali în domeniul manevrarea sistemelor de scanare cu raze X şi interpretarea imaginilor scanate

11 funcționari vamali participă în perioada 21-25 noiembrie curent la Trainingul „Formare de formatori în domeniul operarea sistemelor de scanare cu raze X, analiza şi interpretarea imaginilor scanate”, organizat de către Misiunea Uniunii Europene de Asistenţă la Frontieră în Moldova şi Ucraina (EUBAM) şi Echipa de Experţi Vamali de la Frontiera Terestră Estică şi Sud-Estică a UE (CELBET). Cursul de instruire este desfășurat în cadrul Centrului de instruire al Serviciului Vamal, iar partea practică este realizată la postul vamal de frontieră Leușeni.

Noi 24, 2022 - 13:38
Urmărește-ne peGoogle news
Dezvoltarea abilităților de formator ale funcţionarilor vamali în domeniul manevrarea sistemelor de scanare cu raze X şi interpretarea imaginilor scanate
Foto: Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Evenimentul furnizează cunoștințe privind metodologia de scanare cu raze X, recunoaşterea imaginilor cu raze X, precum și operarea eficientă cu dispozitivele Rapiscan şi Nuctech. Scopul activităţii este axat pe îmbunătăţirea cunoştinţelor şi aptitudinilor funcționarilor vamali în sfera abordată,  precum şi pe dezvoltarea, şi fortificarea abilităţilor de planificare, organizare şi moderare a activităţilor de formare profesională în domeniul. 

În cadrul instruirii cu accente teoretice şi practice sunt abordate subiecte precum: organizarea procesului de control cu echipamente cu raze X în Polonia; specificarea tehnică a echipamentelor cu raze X; metodologia de recunoaştere imagistică cu raze X; instruire practică pentru formatori cu privire la recunoaşterea imaginilor; prezentarea cazurilor de reţinere efectuate pe aparatele Rapiscan şi Nuctech; și principii de proiectare a instruirii.

Adițional, funcţionarii vamali au fost implicaţi în exerciţii practice de utilizare a sistemului de scanare şi de citire a imaginilor scanate în incinta postului vamal Leuşeni. 

Eforturile de dezvoltare profesională sunt susținute de formatori calificați CELBET, care împărtășesc experiența şi bunele practici aferente domeniului. 

Activitatea de instruire va consolida capabilităţile Serviciului Vamal de prevenire şi contracarare a fluxului de mărfuri ilicite la frontieră şi de efectuare a controalelor prin folosirea echipamentului non-intruziv.