Reuniunea Subcomitetului vamal RM-UE: Serviciul Vamal a prezentat principalele realizări în implementarea Acordului de Asociere

Conducerea Serviciului Vamal a participat la cea de-a 8-a reuniune a Subcomitetului Vamal RM-UE, desfășurată la data 24 noiembrie 2022, la Bruxelles.

Noi 25, 2022 - 10:46
Urmărește-ne peGoogle news
Reuniunea Subcomitetului vamal RM-UE: Serviciul Vamal a prezentat principalele realizări în implementarea Acordului de Asociere
Foto: Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Evenimentul a reunit reprezentanți  din cadrul Comisiei Europene, Delegației UE în RM, EUBAM, Ministerului Finanțelor, Ministerului Economiei, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene din Republica Moldova.

În cadrul Reuniunii au fost trecute în revistă realizările obținute pe parcursul acestui an în implementarea agendei vamale a Acordului de Asociere, precum și au fost discutate prioritățile și perspectivele de cooperare.

Pe agenda ședinței s-au regăsit subiecte ce vizează cooperare vamală Republica Moldova-Uniunea Europeană, în special: noul Cod Vamal; recunoașterea reciprocă a Operatorilor Economici Autorizați (AEO); implementarea Noului Sistem Computerizat de Tranzit (NCTS); implementarea Protocoalelor II și III ale Acordului de Asociere privind regulile de origine și asistența administrativă reciprocă; precum și participarea Republicii Moldova la Programele  Customs/Fiscalis ale UE pentru anii 2022-2027. 

Unul din principalele subiecte abordate în cadrul Reuniunii a vizat Programul de recunoaștere reciprocă a operatorilor economici autorizați între Republica Moldova și Uniunea Europeană și anume faptul că începând cu 1 noiembrie, operatorii economici autorizați din Republica Moldova vor fi recunoscuți de toate cele 27 de state membre ale UE. Reprezentanții Comisiei Europene au apreciat progresele înregistrate de către Serviciul Vamal al Republicii Moldova la acest capitol, or, în noiembrie 2021 era în desfășurare misiunea de validare a UE privind Programul AEO în RM, pentru a garanta compatibilitatea acestuia, din punct de vedere operațional, cu standardele UE, dar pe parcursul anului 2022 procesul a evoluat rapid și sigur, cu rezultate considerabile aprofundând și mai mult integrarea economică dintre Republica Moldova. 

“Adevărata valoare a Programului AEO sunt economiile de costuri pentru comercianți, iar Programul AEO are potențialul de a schimba modul în care autoritatea vamală controlează comerțul și interacționează cu comercianții. Acum, datorită Programului AEO și recunoașterii reciproce cu Uniunea Europeană, comerțul dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană devine simplu, mai puțin costisitor, iar Republica Moldova devine mai atractivă pentru investitori”, a menționat Directorul adjunct al Serviciului Vamal, Doamna Lidia Ababii. 

Totodată, în cadrul evenimentului participanții au abordat subiecte referitoare la originea mărfurilor, revizuirea Convenției regionale cu privire la regulile de origine preferențiale pan-euro-mediteraneene (PEM), asistența administrativă reciprocă în domeniul vamal, lupta împotriva fraudelor vamale, aplicarea la frontieră a drepturilor de proprietate intelectuală, Sistemul de control al importurilor ICS2, Sistemul european de informații tarifare obligatorii și participarea RM la noile programe ale UE Customs și Fiscalis pentru anii 2022-2027.

La final, Directorul adjunct al Serviciului Vamal, doamna Lidia Ababii, a remarcat sprijinul Uniunii Europene în demersurile de modernizare a sistemului vamal național și a adus mulțumiri întregii echipe a Comisiei Europene pentru un dialog deschis și constructiv în cadrul reuniunii, precum și tuturor partenerilor internaționali și naționali care au participat la eveniment.

La rândul său, reprezentanții Comisiei Europene au apreciat realizările înregistrate de Serviciul Vamal și au menționat despre importanța continuării avansării pe agenda de integrare vamală europeană.