60 de angajați IGSU au fost instruiți de Organizația Internațională pentru Migrație în domeniul ridicării capacităților de adăpostire în masă

În perioada 16 – 29 noiembrie 2022, șaizeci de angajați ai Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au fost instruiți de Organizația Internațională pentru Migrație în parteneriat cu Agenția Federală Germană pentru Asistență Tehnică în domeniul ridicării capacităților de adăpostire în masă.

Noi 30, 2022 - 11:20
Urmărește-ne peGoogle news
60 de angajați IGSU au fost instruiți de Organizația Internațională pentru Migrație în domeniul ridicării capacităților de adăpostire în masă
Foto: IGSU

Instruirile au fost desfășurate în cadrul programului „Răspuns la situații de urgență pentru țările afectate de Criza Ucraineană”. La curs au participat salvatori și pompieri din toate subdiviziunile Inspectoratului, acestea fiind desfășurate în raionale Cahul, Bălți, dar și municipiul Chișinău.

Pe parcursul a trei săptămâni, angajații IGSU au deprins mai multe practici în domeniul adăpostirii în masă a persoanelor evacuate din zonele de risc. Totodată, salvatorii au fost instruiți în domeniul evaluării riscurilor, identificării necesităților pentru adăpostire a persoanelor în tabere de câmp, evacuarea din zonele de risc, asigurarea tuturor comodităților pentru trai, dar și evidența persoanelor dislocate.

Cursul de instruire vine în corespundere cu standardele internaționale, dar și cu cerințele Mecanismului Protecției Civile a Uniunii Europene, fiind finanțat de Comisia Europeană. Formatorii au pregătit salvatorii în baza unui curriculum elaborat cu participarea a 150 de experți din 25 de țări. În contextul necesităților din ultima perioadă, astfel de cursuri au fost organizate și în alte state ale parteneriatului Estic, dar și a membrilor Uniunii Europene. Pe 29 noiembrie, cursul de instruire a culminat cu o ceremonie de închidere, desfășurată la Centrul Republican de Instruire al IGSU, la care a participat conducerea Inspectoratului, dar și șeful Misiunii OIM Moldova, Lars Johan Lonnback.

Odată cu începerea conflictului armat în Ucraina, Republica Moldova a gestionat fluxul de refugiați prin intermediul a trei tabere absolut funcționale, dislocate la Palanca Ștefan Vodă, Giurgiulești Cahul, dar și Pârlița Fălești.