Mecanisme transparente de înregistrare a prețurilor de producător la medicamente, aprobate de Guvern

Cabinetul de miniștri a votat, astăzi, 30 noiembrie, proiectul de lege care prevede îmbunătățirea cadrului normativ cu privire la modalitatea de aprobare și înregistrare a prețurilor de producător la medicamente, prin implementarea unor mecanisme inovative si transparente.

Noi 30, 2022 - 19:56
Urmărește-ne peGoogle news
Mecanisme transparente de înregistrare a prețurilor de producător la medicamente, aprobate de Guvern
Imagine cu caracter ilustrativ

Noile mecanisme presupun formarea corectă a prețurilor, care ar asigura creșterea atractivității pieței farmaceutice a Republicii Moldova pentru operatorii economici, inclusiv din Uniunea Europeană, și accesului cetățenilor la medicamente calitative, sigure și cost-eficiente. Pentru pacienți, în țară vor fi disponibile mai multe medicamente, astfel încât ei să nu fie nevoiți să le cumpere din străinătate.

În scopul stabilirii prețului real al medicamentului a fost exclus din calcul cel mai mic preț din lista țărilor de referință, iar creșterea anuală a fost plafonată.

La formarea prețurilor la medicamente a fost prevăzut inclusiv mecanismul negocierilor directe, cu producătorii/deținătorii certificatelor de înregistrare a medicamentelor. Respectiv, atunci când nu poate fi aplicat algoritmul existent sau nu sunt suficiente date, Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale are posibilitatea să folosească acest mecanism eficient de aprobare a prețului, astfel fiind evitat riscul de retragere a medicamentului de pe piața farmaceutică. De asemenea, mecanismul nou prevede înregistrarea prețului pe o perioadă de până la trei ani, la solicitarea producătorului, cu păstrarea acestuia pe întreaga perioadă.

Modificările operate la Legea nr. 1409/1997 cu privire la medicamente vor fi incluse în proiectul de modificare a HG nr. 525/2010 pentru aprobarea Regulamentului cu privire la modul de aprobare şi înregistrare a preţurilor de producător la medicamente.