IGP: Conferința anuală a șefilor Birourilor Naționale Centrale Interpol
În perioada 28 – 30 noiembrie 2022, delegația Republicii Moldova reprezentată de șeful Direcției cooperare polițienească internațională a IGP, Viorel Țentiu, a participat la cea de-a 17-a Conferință anuală a șefilor Birourilor Naționale Centrale INTERPOL, desfășurată în or. Lyon din Franța.
La evenimentul cu genericul “Rețeaua Birourilor Naționale Centrale INTERPOL – acționând împreună împotriva amenințărilor globale” au participat 300 de delegați din 142 de țări.
Reprezentantul Moldovei a avut mai multe întrevederi bilaterale cu oficiali de rang înalt, în cadrul cărora au fost abordate subiecte despre necesitățile organelor de drept naționale pentru a face față crizelor și provocărilor generate îndeosebi de situația regională actuală, fiind identificate soluții de acordare a suportului necesar.
În cadrul întrevederii cu șeful Departamentul pentru Combaterea Crimei Organizate și Emergente al INTERPOL, Ilana De Wild și alți oficiali relevanți ai entității vizate, au fost revizuite activitățile desfășurate și cele planificate prevăzute de fișa unui nou proiect implementat recent de către INTERPOL, cu suportul financiar al Germaniei “Inițiativa de Asistență Operațională în Moldova” . Acesta prevede oferirea asistenței operaționale pe teren autorităților de aplicare a legii din Republica Moldova, pe termen scurt și lung, cu participarea nemijlocită a experților internaționali din domeniile combaterii migrației ilegale, traficului de ființe umane, terorismului și traficului ilicit de arme de foc.
Totodată, a fost prezentat programul de asistență financiară pentru detașare (INTERPOL Financial Assistance for Secondment Program), în baza căruia personalul autorităților naționale de resort va beneficia de oportunități de formare profesională și detașare temporară pe lângă entități internaționale.
Menționăm că Secretarul General al Organizației, Jürgen Stock, a apreciat înalt activitatea BNC Interpol Chișinău și pe cea a tuturor autorităților naționale de aplicare a legii, pentru implicare activă și utilizare cu maximă eficiență a instrumentelor puse la dispoziție de către INTERPOL, pentru prevenirea și combaterea tuturor formelor de criminalitate, dar și profesionalismul șefului BNC Interpol Chișinău în sensul asigurării cooperării polițienești internaționale, care a permis poziționarea actuală a Republicii Moldova pe locul 4 la nivel mondial, după SUA, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord și China.
Reuniunea anuală a șefilor Birourilor Naționale Centrale din cele 195 țări-membre ale INTERPOL oferă posibilitatea abordării comune a priorităților și necesităților operaționale ale fiecărui stat în parte în materie de securitate și afaceri interne, cu revizuirea capacităților polițienești în coordonare și interacțiune directă cu Secretariatul General al Organizației.
Nivelul de cooperare dintre OIPC INTERPOL și Republica Moldova este unul înalt, țara noastră înregistrând un progres în apropierea activităţii poliţieneşti de cele mai înalte standarde internaţionale.