Operațiunea „EMMA”: 2469 de cărăuși de bani arestați în cadrul operațiunii la nivel mondial împotriva spălării banilor

În perioada septembrie – noiembrie, Poliţia Republicii Moldova, alături de poliţiştii din alte 25 de state, sprijiniți de Europol, Eurojust, INTERPOL și Federația Bancară Europeană (EBF), au acţionat în cadrul unei operaţiuni internaţionale de prevenire şi combatere a activităţii cărăuşilor de bani și recrutorii acestora. (EMMA 8).

Dec 5, 2022 - 17:09
Urmărește-ne peGoogle news
Operațiunea „EMMA”: 2469 de cărăuși de bani arestați în cadrul operațiunii la nivel mondial împotriva spălării banilor

În acest context,  au fost identificați pe plan mondial 8 755 de cărăuși de bani, alături de 222 de recrutori, iar 2 469 de persoane au fost arestate în întreaga lume.

Peste 4.000 de tranzacţii frauduloase la nivel global au fost identificate în cadrul  operaţiunii internaţionale de prevenire şi combatere a activităţii cărăuşilor de bani, iar 17,5 milioane de uro au fost sechestrați.  Pe durata operaţiunii, autorităţile de aplicare a legii din ţările participante au iniţiat 1.648  de investigaţii.

Operațiunea „European Money Mule Action” a fost desfășurată  pentru al optulea an consecutiv si a ajuns  cu acțiuni desfășurate până în Columbia, Singapore și Australia.

EMMA este cea mai mare operațiune internațională de acest gen, construită în jurul ideii că schimbul de informații public-privat este cheia pentru combaterea crimelor moderne complexe.

În acest an, odată cu coordonarea continuă a EBF, aproximativ 1 800 de bănci și instituții financiare au susținut aplicarea legii în această acțiune, alături de prestatorii de servicii de transfer de bani online, schimburi de criptomonede, companii Fintech și corporații multinaționale de tehnologie informatică.

La activităţi participă  autorităţi de aplicare a legii din Australia, Austria, Bulgaria, Columbia, Cipru, Republica Cehă, Estonia, Grecia, Ungaria, Singapore și Hong Kong (China), Irlanda, Italia, Moldova, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Republica Slovacă, Slovenia, Suedia, Elveția, Spania, Regatul Unit, Statele Unite.

Atenționăm! Cărăușii de bani sunt persoane care au fost recrutate de organizații infracționale ca agenți de spălare a banilor, pentru a ascunde astfel originea ilicită a fondurilor transferate.

Nu deveniți o verigă în lanțul de spălare a banilor!