Ofițerii echipelor Mobile ale Serviciului Vamal întreprind acțiuni de control vamal în linia a doua

Secția Echipe Mobile face parte din cadrul Direcției Investigare Fraude Vamale, Departamentul Antifraudă și Conformare, actualmente în subdiviziune activează 43 funcționari vamali. Patrulele mobile ale Serviciului Vamal activează pe întreg teritoriul Republicii Moldova.

Dec 6, 2022 - 13:15
Urmărește-ne peGoogle news
Ofițerii echipelor Mobile ale Serviciului Vamal întreprind acțiuni de control vamal în linia a doua
Foto: Captură Video

Activitatea este orientată spre depistarea, în linia a doua de control, a mijloacelor de transport implicate în traficul ilicit de mărfuri, scopul fiind combaterea fenomenului de contrabandă care afectează gradul de colectare a veniturilor bugetare. 

Pe linia de activitate a subdiviziunii, de la începutul anului curent, au fost înregistrate 337 cazuri de depistare a mărfurilor transportate ilegal. Obiectul contravenției îl constituie (articole vestimentare, piese auto, produse alimentare, țigări electronice, electrocasnice, tv, tablete, telefoane mobile, produse cosmetice, încălțăminte, pompe electrice, motoferăstraie, lenjerie de pat, țigări, piese auto, alcool etilic, mărfuri de larg consum ș.a.). Valoarea în vamă a mărfurilor depistate se estimează la circa 23,2 milioane de lei. 

Totodată, în perioada de referință au fost adoptate 454 decizii de sancționare, valoarea amenzilor aplicate este de 3,1 milioane de lei, iar suma amenzii încasate este de peste 839 mii lei. Concomitent, Secția Echipe Mobile a Serviciului Vamal a transmis către Serviciul Fiscal de Stat 147 loturi de marfă anterior reținute, în valoare de 8,8 milioane de lei.

De menționat, că sarcina de bază a funcționarilor vamali din cadrul Secției echipe mobile este contracararea traficului ilicit de mărfuri și vehicule peste frontiera vamală a Republicii Moldova, depistarea și documentarea încălcărilor reglementărilor vamale, în limitele competenței, asigurarea respectării legislației vamale de către persoanele fizice şi juridice pe întreg teritoriul vamal al Republicii Moldova.

Notă: Secția echipe mobile a Serviciului Vamal a fost creată în anul 2006, fiind parte, pe atunci, din Direcția analiza riscurilor. Pe parcursul anilor, aceasta a fost reorganizată, fiind create 3 subdiviziuni teritoriale: Nord, Sud și Centru.