Noi oportunități de studii în străinătate pentru tinerii din Republica Moldova

Memorandumul de Înțelegere între Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova și Ministerul Afacerilor Externe și Comerțului al Ungariei privind cooperarea în cadrul programului „Stipendium Hungaricum” pentru anii 2023-2025 a fost semnat în contextul reuniunii Consiliului Ministerial al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa de la Lodz, OSCE de către viceprim-ministrul, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene, Nicolae Popescu și Ministrul de Externe al Ungariei, Peter Szijjarto.

Dec 6, 2022 - 15:08
Urmărește-ne peGoogle news
Noi oportunități de studii în străinătate pentru tinerii din Republica Moldova

În temeiul memorandumului, tinerii din Republica Molova vor beneficia de 40 burse pentru studii în cadrul universităților maghiare. Bursele sunt repartizate pentru diferite cicluri de studii: 25 pentru studii de licență, 10 pentru studii de master și 5 pentru studii de doctorat. Astfel, programul de burse contribuie la pregătirea de specialiști înalt calificați care, la revenire în Republica Moldova, vor contribui la dezvoltarea și consolidarea economiei țării.

Guvernul Ungariei oferă aceste oportunități în cadrul Programului de burse „Stipendium Hungaricum”, gestionat de către Fundația „Tempus” din Ungaria.

Menționăm că prezentul Memorandum este al 4-lea tratat semnat în acest scop între Ministerul Educației și Cercetării și autoritățile relevante din Ungaria. Primul Memorandum cu Ungaria privind implementarea Programului „Stipendium Hungaricum” a fost semnat în anul 2014. Până în prezent circa 240 de tineri din Republica Moldova au beneficiat de pregătire profesională de calitate în universitățile din Ungaria.

Memorandumul de Înțelegere fortifică relațiile de colaborare reciproc avantajoase în domeniul învățământului superior, dar și în contextul participării în cadrul proiectelor organizațiilor internaționale la care sunt parte Republica Moldova și Ungaria.