Inițiativă legislativă: vehiculele înmatriculate provizoriu pentru probe ar putea fi supuse impozitării în condiții fiscale generale

Chișinău, 7 decembrie 2022 - Vehiculele înmatriculate provizoriu pentru probe ar putea fi supuse impozitării: în primele 90 de zile conform unor norme speciale, iar ulterior – conform regulilor generale. Comisia economie, buget și finanțe a susținut, pentru prima lectură, proiectul de lege, inițiativă legislativă a deputatei Iulia Dascălu, pentru modificarea Codului fiscal și a Legii cu privire la asigurarea obligatorie de răspundere civilă pentru pagube produse de autovehicule.

Dec 7, 2022 - 12:40
Urmărește-ne peGoogle news
Inițiativă legislativă: vehiculele înmatriculate provizoriu pentru probe ar putea fi supuse impozitării în condiții fiscale generale
Foto: Parlamentul Republicii Moldova

Normele speciale presupun  o perioadă fiscală de 90 de zile calendaristice – în aceste condiții taxa se va achita în mărime de 25% din cotele stabilite. La expirarea termenului de 90 de zile, subiecții impunerii vor achita taxele în conformitate cu prevederile generale ale Codului fiscal.

„În prezent, autovehiculele cu plăcuțe probe circulă fără să fie achitat impozitul rutier, fără asigurare și fără revizie tehnică. Astfel, proiectul urmează să ofere egalitate agenților economici”, a explicat Iulia Dascălu. În Moldova sunt înregistrate peste 3 mii de plăcuțe cu numere probe, a informat deputata.

Proiectul mai presupune completarea normelor legale cu prevederi care să permită încheierea contractelor de asigurare cu perioade de asigurare de la 15 zile până la 12 luni pentru autovehiculele înmatriculate provizoriu pentru probe. La propunerea Comisiei Naționale a Pieței Financiare, această perioadă ar putea constitui de la 30 de zile până la 12 luni. Proiectul urmează a fi dezbătut în prima și în cea de-a doua lectură, în cadrul ședinței plenare a Parlamentului. 

Autoarea precizează că înregistrarea proiectului a fost precedată de consultări publice.

Aplicarea normelor propuse va duce la suplinirea bugetului de stat cu mijloace financiare ratate prin neachitarea taxei de folosire a drumurilor de circa 90% din subiecții ce folosesc transport cu numere de înmatriculare provizorie.