Percheziții la 12 bănuiți în Moldova, într-un dosar de spălare de bani, de ordinul milioanelor de euro, în România

Procurorii PCCOCS, de comun cu ofițerii Direcției investigare infracțiuni informatice ai INI, au desfășurat un set de acțiuni de urmărire penală și percheziții domiciliare în Chișinău și Anenii Noi, într-un dosar de spălare de bani instrumentat de autoritățile din România.

Dec 7, 2022 - 17:17
Urmărește-ne peGoogle news
Percheziții la 12 bănuiți în Moldova, într-un dosar de spălare de bani, de ordinul milioanelor de euro, în România
Foto: Poliția Republicii Moldova

Dosarul este gestionat de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) din România, cu participarea la percheziții și audieri în Moldova a ofițerilor Poliției Judiciare din statul vecin. Cauza vizează un grup infracțional internațional, care se ocupa de spălarea a zeci de milioane de euro provenite din fraude informatice, în acest caz fiind folosite firme paravan din Hong Kong şi Israel.

Perioada infracțională cuprinde anii 2018-2021, atunci când cei 12 cetățeni ai Moldovei cu vârsta cuprinsă între 35 și 67 de ani, domiciliați în Chișinău și Anenii Noi, își exercitau activitatea infracțională cu rol de interpuși la crearea companiilor în România, prin care erau spălate fondurile obținute ilegal, atât în România, cât și în Bulgaria, Polonia şi Ungaria. Ca următor pas, companiile create erau folosite drept paravan, în scopul mutării, ascunderii şi spălării sumelor de bani provenite din infracţiuni. Mai exact, sumele vizate depăşesc 70 de milioane de euro, unele transferuri fiind mai mari de 3 milioane de euro.

Persoanelor din Moldova vizate în perchezițiile efectuate le-a fost atribuit statutul de bănuiți, în vederea continuării investigațiilor în dosarul principal instrumentat de DIICOT, iar acțiunile de urmărire penală continuă și la moment, timp în care aceștia se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii. Iar în privința unui bănuit, procurorii PCCOCS urmează să investigheze implicarea acestuia în trafic de droguri, ridicate în timpul perchezițiilor.