„Sprijin pentru implementarea politicilor educaționale în Moldova” – un nou proiect finanțat de Uniunea Europeană

În perioada 6-9 decembrie 2022, Ministerul Educației și Cercetării este gazda unei misiuni de experți ai Organizației pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OECD) în cadrul Proiectului „Sprijin pentru implementarea politicilor educaționale în Moldova”, finanțat de Uniunea Europeană.

Dec 7, 2022 - 17:18
Urmărește-ne peGoogle news
„Sprijin pentru implementarea politicilor educaționale în Moldova” – un nou proiect finanțat de Uniunea Europeană
Foto: Ministerul Educației și Cercetării

În debutul misiunii, ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală a avut o întrevedere cu Marco Kools (OECD, (coordonator de echipă) și Barry Kenny (OECD). La întrevedere au participat Giuseppe Paglione, manager de proiecte pentru educație și cultură în cadrul Delegației Uniunii Europene în Republica Moldova și Înaltul Consilier UE în domeniul educației și cercetării Daniel P. Funeriu.

Ministrul a reiterat importanța acestui proiect pentru Ministerul Educației și Cercetării, în special în contextul activităților ce țin de implementarea Strategiei de Dezvoltare „Educația 2030” și a mulțumit UE pentru suportul metodologic și finanțare. Recomandările din cadrul Proiectului vor permite ajustarea sistemului de învățământ din Republica Moldova la politicile europene, privind direcțiile de reformă pe domenii precum: dezvoltarea profesională a profesorilor și a altor profesioniști din educație; curriculum și resurse de învățare, în special problematica manualelor școlare, care este una foarte importanță pentru Minister și sistem; evaluarea instituțiilor de învățământ profesional tehnice (ÎPT) în vederea îmbunătățirii funcționării acestora etc.

Pe parcursul misiunii experții vor avea întrevederi cu șefi de direcție din cadrul Ministerului Educației și Cercetării, Agenţiei Naţionale de Asigurare a Calităţii în Educație și Cercetare, cu Camera de Comerț și Industrie a Republicii Moldova, echipele UNICEF și a Băncii Mondiale, dar și cu reprezentanți ai instituțiilor de învățământ profesional tehnic. În cadrul Misiunii Proiectului se va realiza o vizită la  Colegiul Pedagogic „Alexei Mateevici” din Chișinău.  

Menționăm că aceasta este cea de-a 3-ea misiune de experți în cadrul Proiectului (primele 2 misiuni s-au realizat în format on-line în februarie și mai 2022). La finalul misiunii experții vor formula concluziile și recomandările preliminare privind obiectivele studiului.

La încheierea proiectului principalele rezultate și recomandări vor fi expuse în două rapoarte analitice și va fi organizat un seminar de formare privind implementarea politicilor din cadrul Proiectului cu Părțile interesate. Rapoartele vor fi publicate ca parte a seriei de publicații OECD Education Policy Perspectives.