Ministrul Nicu Popescu a efectuat o sinteză de la vizita în Suedia: „Am primit la Stockholm mesaje ferme de încurajare și susținere pentru drumul nostru de aderare la Uniunea Europeană”

6 decembrie 2022, Stockholm - Vicepremierul Nicu Popescu a efectuat în perioada 5 - 6 decembrie o vizită de lucru în capitala Suediei. În cadrul programului, oficialul moldovean a primit mesaje ferme de încurajare și susținere pentru drumul țării noastre de aderare la Uniunea Europeană, pentru agenda de reforme și diminuarea impactului consecințelor dramatice pentru Republica Moldova în urma războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Dec 7, 2022 - 18:54
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Nicu Popescu a efectuat o sinteză de la vizita în Suedia: „Am primit la Stockholm mesaje ferme de încurajare și susținere pentru drumul nostru de aderare la Uniunea Europeană”
Foto: MAEIE

La întrevederea cu Christian Danielsson, secretarul de stat pentru afaceri europene în cadrul oficiului prim-ministrului suedez, oficialul moldovean a fost asigurat că atât Ucraina cât și Republica Moldova sunt state prioritare în cadrul viitoarei președinții suedeze a Consiliului Uniunii Europene. Ministrul de externe l-a informat pe interlocutorul său despre situația din țara noastră și efectele războiului brutal din Ucraina asupra domeniului energetic și al securității Republicii Moldova. De asemenea, pe dimensiunea de integrare europeană, șeful diplomației moldovene a prezentat progresul înregistrat în procesul de implementare a reformelor, inclusiv gradul de realizare a Planului de acțiuni privind recomandările Comisiei Europene.

Un alt subiect al convorbirii l-a reprezentat viitorul Parteneriatului Estic, ca instrument al realizării unor obiective regionale și dezvoltare de inițiative utile pentru UE și țările membre.

La discuțiile cu delegația parlamentară din Riksdag, legislativul Suediei, condusă de Julia Kronlind (Partidul Democrat) și Kerstin Lundgren (Partidul de Centru), vicepreședinți ai Parlamentului, la care au participat și Margareta Cederfelt (Partidul Moderat), președinta Adunării Parlamentare a OSCE, Bjorn Söder (Partidul Democrat), Gudrun Brunegård, Magnus Berntsson (Partidul Creștin-Democrat) și Martin Melin (Partidul Liberal), vicepremierul Nicu Popescu a adresat politicienilor suedezi invitația de a vizita Republica Moldova în scopul consolidării diplomației parlamentare. Ministrul de externe s-a referit la efortul de realizare a obiectivului de integrare europeană, mersul reformei în justiție și al luptei împotriva corupției, necesitățile pentru fortificarea dimensiunii de securitate și apărare și continuarea reformelor economice.

Membrii legislativului au reconfirmat sprijinul față de țara noastră și au manifestat deschidere în examinarea necesităților imediate în vederea oferirii suportului suplimentar necesar pentru cetățenii vulnerabili pentru perioada rece a anului.

Parlamentul Suediei va continua suportul politic pentru agenda noastră europeană, în special pe durata președinției suedeze a Consiliului UE, urmărind îndeaproape implementarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene și mersul reformelor din țara noastră.

La discuțiile cu liderii centrelor analitice, jurnaliști și oficiali cu genericul „Criza energetică regională și integrarea europeană a Republicii Moldova” găzduită de Centrul pentru studii est-europene de la Stockholm, oficialul moldovean a pus accentul pe efectele războiului din Ucraina asupra Republicii Moldova, criza energetică și situația de securitate din regiune, inclusiv evoluțiile din regiunea transnistreană, explicând totodată eforturile continue întreprinse de autorități în domeniul integrării europene și evoluțiile esențiale în implementarea recomandărilor Comisiei Europene.

Republica Moldova și-a ales ireversibil calea modernizării europene, apartenența la un spațiu al libertății, păcii și prosperității în marea familie a țărilor Uniunii Europene.

„De asemenea, în capitala suedeză am participat la un eveniment de promovare a industriei vitivinicole naționale organizat de ambasada noastră de la Stockholm cu prezentarea companiilor: Cricova, Castel Mimi, Chateau Vartely, Fautor, Equinox, Gitana Winery, Mileștii Mici, Bostavan, Purcari și Pelican Negru.

Mă bucur că avem 3 vinuri moldovenești pe rafturile monopolului de stat al alcoolului Systembolaget, atestându-se o creștere a interesului față de vinurile noastre în sectorul Horeca din Suedia și am speranța că printr-o diplomație economică activă, de susținere a producătorilor autohtoni, țara noastră își va consolida prezența pe piața suedeză. I-am invitat pe oaspeții evenimentului să viziteze vinăriile de la noi și să beneficieze de ospitalitatea și prietenia cetățenilor moldoveni”. – a conchis ministrul de externe Nicu Popescu.