Prim-ministra Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk

Progresele obținute de Republica Moldova în promovarea drepturilor omului au fost discutate, astăzi, în cadrul unei întrevederi dintre prim-ministra Natalia Gavrilița și Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk.

Dec 9, 2022 - 09:02
Urmărește-ne peGoogle news
Prim-ministra Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu Înaltul Comisar al ONU pentru drepturile omului, Volker Turk
Foto: Guvernul Republicii Moldova

Șefa Executivului a mulțumit Înaltului Comisar pentru expertiza și sprijinul oferit în procesul de implementare a mecanismelor ONU privind protecția drepturilor omului, menționând că Republica Moldova acordă o atenție sporită acestui domeniu.

„În ciuda provocărilor cu care ne confruntăm - criza energetică și cea a refugiaților, situația de securitate îngrijorătoare din regiune - autoritățile sunt angajate plenar în procesul de reformă a justiției, combaterea corupției și a spălării banilor, alinierea legislației la standardele europene, precum și îmbunătățirea sistemului de protecție a drepturilor omului”, a menționat Natalia Gavrilița.

De asemenea, Natalia Gavrilița s-a referit la Programele elaborate de Guvern pentru susținerea persoanelor vulnerabile și a păturilor sociale care au avut de suferit în urma crizelor economice și  energetice. Șefa Executivului s-a referit și la documentele aprobate în domeniul prevenirii și combaterii traficului de ființe umane, promovării drepturilor copiilor și a egalității de gen, combaterii violenței.

Anul curent, Republica Moldova a ratificat Convenția Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice. Un prim raport de implementare a documentului a fost aprobat  în cadrul primei ședințe din acest an a Consiliului Național pentru Drepturile Omului (CNDO), prezidat de prim-ministra Gavrilița.

În cadrul discuțiilor, a fost trasată necesitatea prevenirii unor acțiuni care atentează la drepturile omului în regiunea transnistreană, fiind analizată posibilitatea de implicare a Oficiului Înaltului Comisar al ONU (ONCHR) în dialog cu Tiraspolul.

Înaltul  Comisar al ONU, Volker Turk, a apreciat acțiunile Guvernului în domeniul protecției drepturilor omului și a mulțumit din partea întregii comunități internaționale pentru eforturile depuse în gestionarea crizei refugiaților.