Participarea secretarului de stat Ruslan Bolbocean la conferința „Dezvoltarea parteneriatelor NATO într-un mediu de securitate în schimbare”

9 decembre 2022, Chișinău – Secretarului de stat Ruslan Bolbocean a participat la conferința „Dezvoltarea parteneriatelor NATO într-un mediu de securitate în schimbare”, organizată de Centrul de Informare și Documentare privind NATO din Chișinău, Oficiul de Legătură NATO în Republica Moldova în parteneriat cu Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Ministerul Apărării.

Dec 9, 2022 - 11:23
Urmărește-ne peGoogle news
Participarea secretarului de stat Ruslan Bolbocean la conferința „Dezvoltarea parteneriatelor NATO într-un mediu de securitate în schimbare”
Foto: MAEIE

Reprezentantul MAEIE a subliniat în intervenția sa că, în prezent, toate statele se confruntă cu provocări tot mai variate și complexe la adresa securității, care nu mai recunosc frontiere naționale. În noile realități, a crescut și mai mult rolul consultărilor și cooperării între statele membre și partenere NATO pentru a contracara provocările emergente și a asigura securitatea cetățenilor.

În context, oficialul a salutat decizia statelor NATO, aprobată la summit-ul Alianței din luna iunie 2022, de la Madrid, de a oferi asistență adițională pentru 3 state partenere: Republica Moldova, Georgia și Bosnia și Herțegovina. De asemenea, secretarul de stat Ruslan Bolbocean a apreciat invitarea țării noastre la ministeriala NATO de la București din 30 noiembrie 2022, care a oferit posibilitatea discutării securității regionale și priorităților în cooperarea bilaterală.

Secretarul de stat a punctat direcțiile de interes prioritar în dezvoltarea parteneriatului Republica Moldova – NATO: desfășurarea consultărilor politice pe subiecte privind securitatea regională, expertiză și asistență pentru consolidarea capacităților de securitate, apărare și reziliență ale țării noastre, cooperarea în combaterea amenințărilor emergente la adresa securității, implementarea proiectelor cu suportul Alianței, colaborarea în domeniul comunicării strategice și a diplomației publice.

De asemenea, a fost subliniată importanța implementării obiectivelor trasate în programele de cooperare bilaterală, inclusiv Planul Individual de Acțiuni al Parteneriatului (IPAP) pentru anii 2022 - 2023, Pachetul de asistență pentru consolidarea capacităților de securitate și apărare ale țării noastre, Programul de dezvoltare profesională, Programul Știința pentru Pace și Securitate și altele.

Reprezentantul MAEIE a subliniat că dezvoltarea parteneriatului cu NATO aduce o contribuţie substanţială la consolidarea securităţii Republicii Moldova şi a cetăţenilor ţării noastre.

„Republica Moldova este un stat pașnic și neutru, principiu consfințit în Constituția țării. Totodată, principiul neutralității și reglementarea acestuia în legislația internațională nu presupune autoizolare, demilitarizare sau indiferenţă faţă de evenimentele internaţionale.” – a conchis secretarul de stat Ruslan Bolbocean.