Autoritățile administrației publice locale vor putea crea asociații de dezvoltare intercomunitară pentru furnizarea serviciilor publice

Chișinău, 9 decembrie 2022 – Autoritățile administrației publice locale vor putea crea asociații de dezvoltare intercomunitară în vederea realizării în comun a unor proiecte de dezvoltare de interes local sau regional și furnizării de servicii publice pentru comunitate. Comisia administrație publică a susținut, în prima lectură, proiectul de lege cu privire la asociațiile de dezvoltare intercomunitară.

Dec 9, 2022 - 13:20
Urmărește-ne peGoogle news
Autoritățile administrației publice locale vor putea crea asociații de dezvoltare intercomunitară pentru furnizarea serviciilor publice
Foto: Parlamentul Republicii Moldova

Documentul reglementează modul de constituire, activitate, funcționare,  reorganizare și lichidare a asociațiilor de dezvoltare intercomunitară. Asociațiile vor fi non-profit, apolitice, create din două sau mai multe unități administrativ-teritoriale pentru a furniza în comun servicii publice.

Potrivit autorilor inițiativei legislative, un grup de deputați ai Fracțiunii ”Partidul Acțiune și Solidaritate”, în condițiile în care autoritățile administrației publice se confruntă cu o serie de provocări cu privire la organizarea și furnizarea serviciilor publice de interes local, prin asociere, administrația publică va putea asigura un standard de calitate mai ridicat serviciilor furnizate cetățenilor din colectivitățile locale. De asemenea, parlamentari susțin că necesitatea creării asociațiilor de dezvoltare intercomunitară este dictată și de capacitățile reduse ale autoritățile administrației publice locale de a atrage mijloace financiare sau de a răspunde condițiilor impuse de criteriile de eligibilitate pentru a beneficia de finanțarea unor proiecte.

PROIECTUL va fi propus spre examinare în cadrul ședinței plenare a Parlamentului.