Ședința Comitetului Consultativ desfășurată în cadrul Biroului vamal Centru

În scopul dezvoltării unui proces transparent și deschis între reprezentanții mediului de afaceri și Serviciul Vamal, nemijlocit subdiviziunile teritoriale, astăzi, 09 decembrie 2022, a fost desfășurată ședința Comitetului Consultativ în cadrul Biroului Vamal Centru.

Dec 9, 2022 - 19:15
Urmărește-ne peGoogle news
Ședința Comitetului Consultativ desfășurată în cadrul Biroului vamal Centru
Foto: Serviciul Vamal al Republicii Moldova

La ședință au participat conducerea Serviciului Vamal, conducerea Biroului Vamal Centru, șefii posturilor vamale de frontieră, reprezentanți din cadrul secțiilor valoare în vamă, originea mărfurilor, regimuri vamale, dar și reprezentanții mediului de afaceri și brokeri vamali.

În debutul ședinței, Directorul adjunct al Serviciului Vamal, Nicolae Vutcariov, a îndemnat atât agenții economici cât și brokerii vamali să comunice care sunt problemele cu care se confruntă, și ce consideră oportun să fie îmbunătățit sau modificat în vederea eficientizării procesului de interacțiune cu autoritatea vamală. ”Prin dialog și conlucrare vom putea îmbunătăți relația vamă-business și vom crea condiții legale optime pentru activitatea mediului de afaceri”, a menționat Directorul adjunct al Serviciului Vamal.

De menționat, că ședința a fost desfășurată în format de dialog și fiecare participant a avut posibilitatea să adreseze întrebări și să primească răspunsuri. 

Cele mai importante subiecte de discuții au vizat domeniul originii mărfurilor, stabilirea valorii în vamă a mărfurilor, depunerea și debronarea garanției în cadrul tranzitului de mărfuri, fluidizarea traficului în posturile vamale de frontieră, și alte subiecte enunțate ca fiind sensibile de către reprezentanții businessului. În acest sens, conducerea Serviciului Vamal a asigurat că fiecare aspect comunicat va fi examinat și vor fi întreprinse acțiuni punctate, în vederea identificării unor soluții optime pentru mediul de afaceri.

De menționat, că scopul ședinței a fost concentrat pe crearea unui climat economic transparent și deschis spre o cooperare legală dintre organul vamal și reprezentanții mediului de afaceri, prin prisma prevederilor cadrului legal în vigoare.  

Notă: Comitetul Consultativ reprezintă o platformă de comunicare cu comunitatea de afaceri, dar și un mecanism de consolidare a transparenței în activitatea organelor vamale. Scopul  acestuia constă în sporirea nivelului de cunoștință în rândurile societății civile referitor la politicile promovate de Serviciul Vamal, precum şi familiarizarea oamenilor de afaceri cu schimbările preconizate în legislația vamală.