10 decembrie – Ziua Internațională a Drepturilor Omului
Ziua Internațională a Drepturilor Omului este marcată la nivel mondial, în fiecare an, la 10 decembrie. Această zi amintește tuturor că drepturile omului sunt universale, indivizibile, interdependente și interconectate.

Poliția Republicii Moldova este una dintre instituțiile statului care este plenar implicată în apărarea drepturilor omului, iar polițiștii care interacționează zi de zi cu cetățenii sunt primii care previn încălcarea drepturilor oamenilor, în orice formă, totodată, fiind primii care îi ajută pe cei cărora nu le-au fost respectate aceste drepturi.
Astfel, pe parcursul anului, mai mulți polițiști au fost instruiți în domeniul respectării drepturilor omului, în special pentru neadmiterea și combaterea discriminării, asigurarea egalității și prevenirea infracțiunilor motivate de prejudecăți.
De asemenea, cu suportul Consiliului Europei, pe parcursul anului curent au fost organizate și desfășurate multiple activități pentru polițiști. Activitățile au vizat diferite grupuri țintă, distribuind mesaje de încurajare a raportării cazurilor de încălcare a drepturilor omului, dar și familiarizarea cetățenilor cu importanța nondiscriminării și a egalității, precum și prevenirea oricăror acțiuni motivate de prejudecată.
Ziua Internațională a Drepturilor Omului este un motiv în plus să amintim instituțiilor abilitate despre necesitatea intensificării eforturilor de a susține persoanele oprimate sau amenințate, precum și de a fi mereu în apărarea lor indiferent de clasă socială, etnie, religie, sex etc.
Vă asigurăm că prevenirea încălcărilor valorilor umane este prioritatea de bază a Poliției, în acest sens toate eforturile fiind îndreptate pentru ca orice cetățean să se simtă în siguranță.
Amintim că, în această zi, la 10 decembrie 1948, Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat Declaraţia Universală a Drepturilor Omului.