Întrevederea secretarului de stat Vladimir Cuc cu reprezentanții departamentului de executare a hotărârilor CEDO din cadrul Consiliului Europei

13 decembrie 2022, Chișinău – Secretatului de stat Vladimir Cuc i-a primit pe reprezentanții departamentului de executare a hotărârilor CEDO din cadrul Consiliului Europei.

Dec 14, 2022 - 12:03
Urmărește-ne peGoogle news
Întrevederea secretarului de stat Vladimir Cuc cu reprezentanții departamentului de executare a hotărârilor CEDO din cadrul Consiliului Europei
Foto: MAEIE

Interlocutorii au pus în discuție executarea hotărârilor CEDO, în particular pe cauzele originare din regiunea transnistreană a Republicii Moldova. În context, secretarul de stat a subliniat importanta menținerii cu dezbateri pe agenda Comitetul de Miniștri pentru drepturile omului al Consiliului Europei a cauzelor originare din stânga Nistrului, pentru care Federația Rusă a fost condamnată, exercitând controlul efectiv în regiune, chiar daca acest stat nu mai este membru al Consiliului Europei.

„Este la fel de importantă comunicarea publică pe marginea acestor cauze pentru a descuraja încălcarea continuă a drepturilor omului din regiunea transnistreană a țării noastre, care au cunoscut o degradare considerabilă în ultimii ani”. - a precizat secretarul de Stat.

Șefa Departamentului de executare a hotărârilor CEDO, Clare Ovey a mulțumit autorităților Republicii Moldova pentru dialogul deschis și atitudinea pro-activă în acest domeniu, subliniind că, deși Federația Rusă nu mai este membru al Consiliului Europei, este în continuare obligată să execute hotărârile CEDO pronunțate împotriva sa. În acest sens secretariatul Consiliului Europei examinează toate modalitățile pentru a determina statul respondent să se conformeze hotărârilor Curții de la Strasbourg, iar secretarul general al Consiliului Europei a adresat deja o scrisoare în acest sens ministrului rus de externe.

Reprezentanții departamentului de executare a hotărârilor CEDO au vorbit despre importanța contribuțiilor din partea societății civile cu care Consiliul Europei va intensifica interacțiunea, ținând cont de faptul că Federația Rusă a încetat să coopereze cu Organizația pe cauzele pronunțate împotriva sa.