Serviciul Vamal în dialog continuu cu Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare privind digitalizarea sistemului vamal

Conducerea Serviciului Vamal a desfășurat o ședință de lucru cu reprezentanții Conferinței Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare (UNCTAD), în vederea examinării acțiunilor realizate și trasarea priorităților de cooperare pentru perioada imediat următoare.

Dec 15, 2022 - 09:35
Urmărește-ne peGoogle news
Serviciul Vamal în dialog continuu cu Conferința Națiunilor Unite pentru Comerț și Dezvoltare privind digitalizarea sistemului vamal
Foto: Serviciul Vamal al Republicii Moldova

În cadrul ședinței au fost discutate aspecte din cadrul proiectului în derulare privind digitalizarea Serviciului Vamal finanțat de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și implementat de UNCTAD în perioada 2021 – 2023, în 5 faze, care vizează facilitarea e-comerțului transfrontalier, implementarea e-Certificatelor de origine preferențiale, digitalizarea proceselor de luare și gestionare a deciziilor vamale prin implementarea Sistemului de management al deciziilor vamale, Simplificarea mediului de afaceri și sporirea transparenței proceselor de vămuire prin implementarea Cabinetului agentului economic al vămii, digitalizarea operațiunilor vamale, permițând un mediu fără hârtie.

Totodată, în ședință au fost punctate acțiunile deja realizate și au fost proiectate activitățile ulterioare. În aceeași ordine de idei, au fost trasate scopuri, stabilită durata și perioada de implementare pentru fiecare dintre acestea.

Un alt subiect important ce s-a regăsit pe agenda discuțiilor s-a axat pe solicitarea Serviciului Vamal, referitor la desfășurarea unei evaluări a Sistemului Informațional Vamal (SIIV) ASYCUDA World de către UNCTAD, precum și necesitățile de dezvoltre ulterioară. 

Directorul adjunct al Serviciului Vamal, Nicolae Vutcariov, a mulțumit pentru promptitudine și receptivitate privind realizarea evaluării. Procedura de evaluare a început în săptămâna curentă, iar un raport cu rezultate și recomandări, urmează a fi prezentat în luna februarie 2023. Totodată, dl Vutcariov a solicitat condescendent organizarea în 2023 a unor ședințe tematice privind analiza riscurilor, controlul ulterior, dar și organizarea instruirilor în domeniul IT pentru funcționarii vamali din cadrul Direcției dezvoltare și securitate informațională.

Pe finalul ședinței, părțile și-au reafirmat angajamentele în privința realizării unor ședințe de vizibilitate inclusiv cu implicarea și participarea mediului de afaceri.

Notă: UNCTAD acordă Serviciului Vamal asistență tehnică și metodologică în dezvoltarea SIIV ASYCUDA World. Cooperarea Serviciului Vamal cu UNCTAD a fost reglementată pentru prima dată în 2007 prin „Memorandumul de Înțelegere între SV și UNCTAD privind dezvoltarea SIIV bazat pe softul ASYCUDA World”.