A fost lansat cel de-al doilea studiu național privind factorii de risc pentru bolile netransmisibile – STEPS 2021

Rezultatele celui de-al doilea studiu național care reflectă prevalența factorilor de risc pentru bolile netransmisibile în rândul populației adulte din Republica Moldova au fost prezentate astăzi, 15 decembrie, în cadrul unui eveniment organizat de Ministerul Sănătății.

Dec 15, 2022 - 17:36
Urmărește-ne peGoogle news
A fost lansat cel de-al doilea studiu național privind factorii de risc pentru bolile netransmisibile – STEPS 2021
Foto: Ministerul Sănătății

Studiul oferă posibilitatea de urmărire a răspândirii factorilor de risc în rândul populației și acumulare de date pentru elaborarea politicilor menite să reducă povara bolilor netransmisibile, apariția cărora este determinată de consumul de tutun, de alcool, alimentația nesănătoasă, inactivitatea fizică, etc.  

Menționăm că, aproximativ 88% din toate decesele înregistrate în Republica Moldova sunt cauzate de bolile netransmisibile – maladiile cardiovasculare, oncologice, afecțiunile respiratorii cronice, diabetul zaharat și tulburările mintale. Aceste maladii sunt responsabile și pentru patru din zece cazuri de dizabilitate primară. Importanța controlului bolilor netransmisibile a fost accentuată inclusiv de pandemia COVID-19, având în vedere că peste 90% din persoanele decedate din cauza acestei infecții aveau comorbidități cronice.

Cel de-al doilea studiu STEPS a fost realizat de Ministerul Sănătății și Organizația Mondială a Sănătății, cu suportul financiar al Băncii Mondiale. Studiul populațional a fost efectuat în rândul adulților cu vârste cuprinse între 18 și 69 de ani, în total 5 760 de persoane, și a inclus trei etape consecutive: chestionarea, măsurătorile fizice și biochimice. Datele au fost colectate de Societatea Igieniștilor din Republica Moldova și analizate de o echipă mixtă de experți naționali și internaționali.


Datele studiului STEPS 2021 denotă anumite tendințe alarmante în cazul mai multor factori de risc principali, dar evidențiază și rezultate pozitive, înregistrate datorită eforturilor depuse pentru prevenirea și controlul bolilor netransmisibile.

Astfel, s-a îmbunătățit controlul hipertensiunii, în special în ce privește depistarea precoce, diagnosticarea și tratamentul. Proporția adulților de ambele sexe care aveau tensiune arterială crescută și nu urmau un tratament medicamentos a scăzut de 1,5 ori, comparativ cu anul 2013.

Totodată, s-a redus în jumătate proporția persoanelor cărora nu li s-a măsurat niciodată nivelul de glucoză în sânge, iar numărul celor care administrează medicamente antidiabetice s-a dublat.

La capitolul obezitate, s-a înregistrat o scădere semnificativă, cu peste 15%, în rândul femeilor. În același timp, comparativ cu anul 2013, numărul bărbaților supraponderali și obezi a crescut alarmant, cu peste 26% și respectiv 20% .

Este alarmantă inclusiv tendința pentru consumul produselor din tutun – creștere de 12%, în rândul bărbaților. În același timp, consumul episodic abuziv de alcool este în descreștere, atât în cazul bărbaților, cu peste 15%, cât și în cazul femeilor – 66%.

Deseori aceeași persoană prezintă concomitent mai mulți factori de risc pentru bolile netransmisibile, accentuându-se în acest fel efectele negative asupra sănătății. Datele studiului STEPS 2021 indică asupra faptului că fiecare a treia persoană adultă din Republica Moldova are trei sau mai mulți factori de risc pentru bolile netransmisibile, proporția acestora în cazul bărbaților fiind de două ori mai mare decât în cazul femeilor.   

În cadrul studiului STEPS 2021 au fost evaluate și unele aspecte în premieră, precum sănătatea orală, depresia, screeningul cancerului de col uterin, etc.

Menționăm că, direcțiile strategice în domeniul bolilor netransmisibile sunt transpuse spre implementare în Programul național de prevenire și control al BNT, care urmează să fie aprobat în curând. Programul urmărește reducerea prevalenței consumului de tutun, diminuarea consumului de alcool, promovarea activității fizice și alimentației sănătoase.