Vicepremierul Nicu Popescu în vizită de lucru la Zagreb: „Prietenii noștri croați reprezintă un veritabil exemplu pentru Republica Moldova în drumul de transformare europeană”

16 decembrie 2022, Zagreb – Viceprim-ministrul, ministrul afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu se află la Zagreb, într-o vizită care marchează aniversarea a 30 de ani de la stabilirea relațiilor noastre diplomatice. Oficialul moldovean a felicitat pe omologul său croat Gordan Grlić-Radman, ministrul afacerilor externe și europene, pentru un sfârșit de an cu foarte multe reușite, nu doar în fotbal, dar și în procesul de aderare a Croației la spațiul Schengen și zona euro precum și pentru progresul de aderare la Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică.

Dec 16, 2022 - 15:10
Urmărește-ne peGoogle news
Vicepremierul Nicu Popescu în vizită de lucru la Zagreb: „Prietenii noștri croați reprezintă un veritabil exemplu pentru Republica Moldova în drumul de transformare europeană”
Foto: MAEIE

„Prin toate aceste succese recente și trecute dar și prin eforturile din ultimele decenii pe care Croația ca țară le-a demonstrat, evoluând de la o stare de război brutal la o stare de europenitate, calm, pace și bunăstare prin integrare europeană, prietenii noștri croați reprezintă un veritabil exemplu pentru Republica Moldova în drumul de transformare europeană.” – a spus vicepremierul Nicu Popescu.

Ministru Gordan Grlić-Radman a vizitat Chișinău la începutul lunii februarie, în perioada ultimelor săptămâni de pace pe continentul european. Pace care a fost atacată brutal de Federația Rusă, noi condamnând această agresiune încă din prima zi, împreună cu Croația și alături de partenerii noștri europeni. Astăzi, la 10 luni de la declanșarea acestui război, Republica Moldova este foarte afectată în plan de securitate, umanitar, economic, prin distrugerea infrastructurii logistice și de comerț, iar mai recent în plan energetic.

Ministrul de externe Nicu Popescu a spus și la Zagreb: „Bombardamentele rusești asupra infrastructurii energetice din Ucraina afectează Republica Moldova. Am avut mai multe rachete care au violat spațiul nostru aerian și am avut mai multe situații când o bună parte și chiar majoritatea teritoriului Republicii Moldova a fost fără lumină din cauza bombardamentelor rusește asupra Ucrainei. Chiar și în această situație dificilă, noi ca țară continuăm să privim cu optimism în viitor datorită sprijinului partenerilor noștri europeni, datorită UE, datorită Croației – avansăm în consolidarea democrației, securității energetice și asigurarea păcii pe teritoriul nostru.”

Oficialul a punctat că partea moldovenească este recunoscătoare pentru sprijinul croat în oferirea statului de țară candidat de aderare la Uniunea Europeană, pentru participarea la Platforma de sprijin a Republicii Moldova dar și pentru suportul în procesul de aderare – Croația ne va ajuta să pregătim administrația publică pentru calea lungă de reforme care ne așteaptă în față.

Miniștrii au discutat și despre rolul important al Croației în distribuția rețelei de resurse energetice în plan regional. Diplomatul moldovean a comunicat interesul autorităților pentru o cooperare și mai strânsă pentru potențialul import de gaze naturale în viitor.

„Comerțul nostru bilateral are o dinamică foarte bună și ne dorim să extindem relațiile comerciale. Chiar zilele acestea, compania Viorica Cosmetics a negociat cu compania BIPA condițiile de comercializare a produselor cosmetice pe piața din Croația și avem un dialog deschis cu oamenii de afaceri din Croația în asemenea domenii ca tehnologii informaționale, turism, domeniul farmaceutic, care vor aduce în viitor beneficii cetățenilor din ambele state.

Ne dorim și comercializarea produselor moldovenești de interes pentru export pe piața europeană prin intermediul companiilor croate ORBICO, Stjema Promet, rețeaua DM și Fortenova Grupa - inclusiv fructe, legume, conserve, fructe uscate și vin.” – a declarat oficialul moldovean.

Diplomații s-au referit și la cooperarea regională, în special despre organizarea în anul viitor a Summit-ului Comunității Politice Europene în Republica Moldova.

„I-am mulțumit domnului ministru pentru discuțiile ample de astăzi și sunt convins că vom putea fortifica și mai mult prietenia moldo-croată care a avansat foarte mult în ultimul an.

La fel, am transmis mult succes echipei croate la Campionatul Mondial de Fotbal în meciul de mâine pentru medaliile de bronz ale Campionatului Mondial de la Doha.” – a conchis vicepremierul Nicu Popescu.