Un nou grup infracțional care facilita tranzitarea ilegală a Moldovei de către bărbați din Ucraina a fost destructurat

Ofițerii SIS și procurorii PCCOCS, în cadrul unei echipe comune de investigații cu Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), au reținut trei bărbați din Moldova, bănuiți de facilitarea tranzitării ilegale de către cetățeni ai Ucrainei a frontierei de stat, începând din vara lui 2022.

Dec 28, 2022 - 10:39
Urmărește-ne peGoogle news
Un nou grup infracțional care facilita tranzitarea ilegală a Moldovei de către bărbați din Ucraina a fost destructurat
Foto: SIS

Aceștia au vârste cuprinse între 25 și 50 de ani și sunt originari din Otaci, Ocnița. În principal, bănuiții organizau trecerea hotarului în afara punctelor de trecere a frontierei – atât terestru, cât și prin traversarea râului Nistru, cu barca. Pentru serviciile ilegale prestate, aceștia percepeau taxa de 4.500 USD per persoană. 

Urmare a perchezițiilor la domiciliile și automobilele celor trei, aceștia au fost reținuți, printre ei fiind și unul din organizatorii grupului infracțional. Ulterior, în privința a doi din făptuitori, a fost aplicat arestul preventiv pentru 30 de zile, timp în care bărbații vizați se prevalează de prezumția nevinovăției, potrivit legii. 

Investigațiile continuă în vederea stabilirii tuturor persoanelor implicate, inclusiv a funcționarilor publici care ar fi  favorizat activitatea canalelor de migrație ilegală.

SIS în cooperare cu serviciile speciale ale statelor limitrofe monitorizează situația de securitate din regiune în vederea neadmiterii accederii în țară a persoanelor suspectate de afiliere la diverse grupări criminale și alte elemente indezirabile.

Amintim că, în contextul instituirii legii marțiale pe teritoriul Ucrainei și interdicției părăsirii teritoriului țării de către bărbați cu vârste cuprinse între 18-60 de ani, se atestă intensificarea proceselor de migrație ilegală pe sectorul verde al frontierei moldo-ucrainene.