Noi măsuri pentru eradicarea tulburărilor prin deficit de iod, aprobate de Guvern

În scopul consolidării măsurilor de prevenire a deficitului de iod în rândul populației, cadrul normativ existent în domeniul sării alimentare a fost ajustat la recomandările organizațiilor internaționale din domeniul alimentației și nutriției, precum și la progresele de ordin tehnologic în industria alimentară. O decizie în acest sens a fost luată astăzi de Cabinetul de miniștri.

Dec 28, 2022 - 16:21
Urmărește-ne peGoogle news
Noi măsuri pentru eradicarea tulburărilor prin deficit de iod, aprobate de Guvern
Imagine cu caracter ilustrativ

Pentru aportul alimentar suficient de iod a fost sporită cantitatea acestuia în sarea destinată comercializării sau utilizării în industria alimentară. Respectiv, un kilogram de sare va trebui să conțină de la 25 până la 40 de mg de iod. Menționăm că, aportul insuficient de iod este asociat cu o serie de patologii, precum afecțiuni neurologice, endocrine.

O altă prevedere constă în permiterea reambalării sării iodate de către operatorii din domeniul alimentar cu respectarea unor condiții clar stabilite pentru menținerea concentrației de iod.

De asemenea, s-a decis ca la fabricarea produselor de panificație, dar și a altor produse pentru organizarea alimentației în instituțiile de învățământ general, instituțiile medico-sanitare, unitățile Armatei Naționale, instituțiile penitenciare, centrele de plasament, centrele comunitare de reabilitare și aziluri, să fie utilizată doar sarea iodată, cu excepția celor supuse proceselor de maturare și conservare.

În același timp, în scopul reducerii consumului de sare – factor de risc major pentru bolile cardiovasculare, au fost stabilite ținte graduale pentru nivelul maxim de sare în produsele de panificație, care constituie sursa principală a aportului de sare în organism. Astfel, începând cu 1 iunie 2023, 100 de grame de produs va trebui să conțină cel mult 1,5 grame de sare, iar începând cu 1 iunie 2024 raportul va constitui un gram de sare la 100 de grame de produs.