12 Mai – Ziua Internațională a Sănătății Plantelor

Astăzi, 12 mai, toate țările-membre FAO sărbătoresc primă Zi internațională a sănătății plantelor.

Mai 12, 2022 - 17:43
Urmărește-ne peGoogle news
12 Mai – Ziua Internațională a Sănătății Plantelor

Este o bună ocazie pentru întreaga comunitate umană de a demonstra importanța plantelor pentru toate organisme vii de pe Pământ.

Atât sănătatea noastră, cât și sănătatea planetei sunt strict dependente de plante. Acestea reprezintă 80% din alimentele pe care le consumăm și 98% din oxigenul pe care îl respirăm, aflându-se, totuși, într-o continuă amenințare. Anual, până la 40% din pierderile produselor alimentare sunt cauzate de dăunătorii și bolile plantelor. Acest lucru afectează atât securitatea alimentară, cât și agricultura - principala sursă de venit pentru comunitățile rurale vulnerabile.

Schimbările climatice și activitățile umane modifică ecosistemele și dăunează biodiversității, creând, în același timp, noi nișe pentru dezvoltarea organismelor dăunătoare plantelor, iar călătoriile și comerțul internațional favorizează răspândirea  acestora.

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor, în conformitate cu misiunea sa, continuă monitorizarea sănătății plantelor pe teritoriul Republicii Moldova pentru asigurarea accesului consumatorilor la produse sigure și inofensive.