Reziliența Republicii Moldova în contextul războiului din Ucraina, discutată de șefa statului la Davos

Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a vorbit în cadrul Forumului Economic Mondial, organizat în Elveția despre securitatea din Europa, în contextul agresiunii Rusiei față de Ucraina, precum și despre modul în care este afectată țara noastră.

Ian 19, 2023 - 11:47
Urmărește-ne peGoogle news
Reziliența Republicii Moldova în contextul războiului din Ucraina, discutată de șefa statului la Davos
Foto: Președinția Republicii Moldova

În prima zi la Davos, șefa statului a participat la o discuție despre efectele războiului din Ucraina asupra statelor europene și despre soluțiile pentru consolidarea rezilienței țărilor din regiune. Președinta Maia Sandu a subliniat că, una dintre aceste consecințe este și criza energetică, pe care țara noastră o remediază, inclusiv prin reducerea dependenței de gazul rusesc, însă mai există și alte probleme amplificate de către războiul dus de Rusia.

„Propaganda și dezinformarea sunt mari probleme în țara noastră, dar consider că acestea reprezintă o problemă pentru mai multe țări și trebuie să învățăm împreună cum să fim mai eficienți în contracararea lor”, a spus șefa statului.

În cea de-a doua zi, Președinta Maia Sandu a participat la un eveniment organizat de Casa Ucrainei din Davos, unde s-a discutat despre cum Ucraina poate fi susținută și reconstruită prin intermediul investițiilor, atât pe timp de război, dar și atunci când pacea va fi restabilită. Șefa statului a subliniat că, întreaga lume democratică trebuie să susțină Ucraina să învingă și a vorbit despre proiectele comune în domeniul energeticii și infrastructurii rutiere care pot prezenta interes pentru investitori.

Tot miercuri, în cadrul panelului dedicat liderismului Europei într-o lume fragmentată, afectată de război, Președinta Maia Sandu a accentuat că solidaritatea de care a dat dovadă Uniunea Europeană în contextul crizelor agravate de războiul din Ucraina, i-au permis Europei să reziste, să-și întărească reziliența și să demonstreze că valorile democrației și libertății pot fi apărate.