Vicepremierul Nicu Popescu în cadrul audierilor din Parlament: „Lucrăm la elaborarea unui nou plan de accelerare a procesului de integrare europeană pe toate domeniile conexe celor 33 de capitole de aderare la Uniunea Europeană”

31 ianuarie 2023, Chișinău – Șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu a participat la audierile publice a Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și a Cancelariei de Stat în cadrul Parlamentului Republicii Moldova organizate de Comisia politică externă și integrare europeană.

Ian 31, 2023 - 15:17
Urmărește-ne peGoogle news
Vicepremierul Nicu Popescu în cadrul audierilor din Parlament: „Lucrăm la elaborarea unui nou plan de accelerare a procesului de integrare europeană pe toate domeniile conexe celor 33 de capitole de aderare la Uniunea Europeană”
Foto: MAEIE

Agenda discuțiilor s-a axat pe:

  • Evaluarea calitativă și cantitativă a progreselor;
  • Gradul de realizare a obligațiilor de transpunere a legislației ce rezultă din acordurile bilaterale cu Uniunea Europeană;
  • Planurile de acțiuni ale Guvernului;
  • Prioritățile pentru perioada următoare.

Mai jos se prezintă sinteza celor mai importante declarații ale vicepremierului Nicu Popescu:

„Anul trecut a fost un an istoric pentru țara noastră, a fost un an extrem de dificil, dar, în același timp, a fost un an în care am reușit să trecem dintr-un statut, într-un statut absolut nou în relația noastră cu Uniunea Europeană.

Am trecut din statut de stat aspirant pentru aderare la Uniunea Europeană, aspirație care structura politica noastră externă, dar nu era recunoscută de majoritatea statelor Uniunii Europene. În momentul în care am devenit stat candidat pentru aderare UE a sprijinit perspectiva noastră de aderare, cât și procesul de aderare.

 Decizia Uniunii Europene a fost luată în contextul războiului din Ucraina. În același timp, pentru Republica Moldova obținerea statutului de stat candidat la aderare, nu a fost nici pe departe garantată. Aceasta s-a datorat eforturilor noastre, a tuturor, a societății, a echipei de guvernare, să obținem acest statut, prin reformele care le implementăm, cât și prin eforturile diplomatice, de persuasiune a statelor membre, care unanim au acceptat să confere și Republicii Moldova, nu doar Ucrainei statutul de stat candidat la aderare.

În acest moment ne aflăm în această etapă de tranziție, dintre un stat, care anterior era și este un stat asociat la Uniunea Europeană, dar în paralel, se dezvoltă și se completează cu substanță nouă de interacțiune cu Uniunea Europeană, care ține de statutul nostru de candidat. Și aici noi avansăm, oarecum simultan pe două paliere, care treptat se vor transforma într-un singur palier.

Deci, pe partea Agendei de Asociere, efectiv, într-adevăr, în continuare avem obligații care reies din Acordul de Asociere, avem reforme și ajustări legislative pe care trebuie să le facem. În continuare, săptămâna viitoare vom avea și Consiliul de Asociere de la Bruxelles, care timp de mai mulți ani a constituit această etapă de interacțiune anuală cu Uniunea Europeană.

În paralel, noi dezvoltăm structurile și ne organizăm pe intern, pentru a materializa acest proces de aderare la Uniunea Europeană, așa cum anterior au făcut și alte state candidate cum ar fi România, Slovacia, Cehia, acum aproximativ 20 de ani sau statele din Balcanii Occidentali din ultimii ani, și noi în acest moment dezvoltăm aceste două paliere prin care continuăm apropierea noastră de Uniunea Europeană și integrarea în UE.

Pe partea Acordului de Asociere știm bine că țara noastră a reușit să avanseze pe foarte multe paliere în Acordul nostru de Asociere, dar și în alte domenii de interacțiune cu Uniunea Europeană. În ultimul deceniu, am obținut și posibilitatea de a călători fără vize în Uniunea Europeană și Acordul de Liber Schimb, prevederile privind Zona de Liber Schimb care se conțin în Acordul de Asociere, care ne-a permis în ultimii ani sau aproximativ un deceniu să ne reorientam inclusiv comerțul nostru exterior, să dezvoltăm comerțul nostru predominant cu statele Uniunii Europene, cărora le revin aproximativ ⅔ din exporturile noastre și acest lucru ne-a permis treptat să devenim mai rezilienți, inclusiv din punct de vedere economic.

Între timp, în ultimele luni, de la obținerea statutului de candidat, pe partea executivului ne pregătim de implementarea acelor măsuri, care nu s-au implementat anterior în cadrul procesului de asociere, sau nu, neapărat reieșeau din Acordul de Asociere. Și aici după obținerea statutului de  candidat în vara anului trecut, am adoptat un plan de implementare a celor 9 recomandări ai Comisiei Europene, care au fost formulate pentru Republica Moldova, astfel încât, să putem avansa în relația cu Uniunea Europeană.

Știți bine că acest plan de implementare a celor 9 măsuri ce țin de recomandările Comisiei Europene, predominant vizează reforma sectorului justiției. În ultimele luni am depus acest efort suplimentar, inclusiv cu partenerii noștri de a accelera reforma justiției, astfel încât, Republica Moldova să corespundă așteptărilor Uniunii Europene.

Din luna august, Republica Moldova, se află în faza de implementare a măsurilor necesare pentru implementarea celor 9 recomandări ale Comisiei Europene. Am transformat acele seturi de recomandări în aproximativ 60 de acțiuni cu instituțiile responsabile. Patru țin de reforma justiției, una de lupta cu corupția, una de lupta cu crima organizată, una de fortificarea capacităților administrative de aderare la Uniunea Europeană. Implementarea acestui plan continuă, se derulează și actualmente, obiectivul nostru este până la 31 martie curent să finalizăm toate măsurile prevăzute în acest plan adoptat de Comisia Națională pentru integrare europeană, prezidată de doamna președintă Maia Sandu.

În paralel, lucrăm și asupra unui nou plan de „accelerare a procesului de integrarea europeană” pe toate domeniile conexe celor 33 de capitole de aderare la Uniunea Europeană. Planul precedent cu 9 recomandări ale Comisiei Europene este foarte focusat pe sectorul justiției. În același timp procesul de aderare la Uniunea Europeană nu presupune doar reforme în sectorul justiției, care sunt absolut indispensabile, dar presupune și o avansare mai rapidă în direcția aderării la Uniunea Europeană în absolut orice domeniu ce ține de guvernarea țării noastre și iată reieșind din acest lucru, în aceste zile, efectiv suntem pe ultima sută de metri în finalizarea acestui al doilea plan de accelerare, pe care noi îl numim tentativ Planul 33 pentru aceste 33 de capitole prin care vom negocia aderare la Uniunea Europeană, care prevede măsuri concrete de accelerare, atât a implementării Acquis-ului comunitar, a legislației europene în Republica Moldova, cât și acțiunilor, care reies din această legislație în absolut fiecare domeniu de reformare.

În viitorul apropiat vom face public și acest plan prin care absolut fiecare instituție, absolut fiecare domeniu de aderare la Uniunea Europeană va obține noi obiective ambițioase și prin acest plan de accelerare avem obiectivul de a implementa o serie de măsuri către sfârșitul primăverii a acestui an, astfel încât în perioada de primăvară, țara noastră să fie evaluată în gradul nostru de progres în implementarea Acquis-ului comunitar iar în octombrie 2023, Comisia Europeană va publica un raport dedicat tuturor statelor candidate, inclusiv Republicii Moldova prin care vor fi identificate măsurile prioritare sau eventualele lacune pe care urmează să le implementăm în continuare.

Între timp, noi la MAEIE ne-am angajat într-o mică reorganizare internă, în care am dedicat mai mult efort administrativ și uman procesului de coordonare a agendei europene pe intern. Doamna Stela Leucă, secretară de stat este responsabilă de aceste măsuri concrete, care accelerează aderarea noastră la Uniunea Europeană. Ea este în aceste săptămâni și luni concentrată aproape exclusiv pe partea de lucru, pe intern, nu doar în afară, în condițiile în care restul Ministerului, evident continuă să acționeze pe exterior.

Următoarea etapă importantă în interacțiune noastră cu Uniunea Europeană este Consiliul de Asociere de săptămâna viitoare de la Bruxelles, în care vom merge cu o delegație condusă de doamna prim-ministră Natalia Gavrilița și mai mulți colegi din Guvern, în care avem mai multe obiective pe agendă, inclusiv vrem să avansăm și pe anumite realizări practice, în relația noastre cu Uniunea Europeană, atât în fortificarea rezilienței noastre energetice, interconexiune în domeniul energiei, integrarea noastră continuă în coridoarele de transport, acces mai larg pe piața europeană, accelerarea liberalizării roamingului cu Uniunea Europeană și alte subiecte, care sunt foarte importante, atât pentru Republica Moldova, cât și pentru procesul nostru de aderare la Uniunea Europeană”. – a spus ministrul Nicu Popescu.