Serviciile de transport feroviar local de pasageri vor fi îmbunătățite

Guvernul va contracta operatori de transport feroviar local de pasageri pentru a asigura populația cu servicii calitative, la un preț accesibil. Alegerea întreprinderilor feroviare prestatoare de obligații de servicii publice se va efectua în mod transparent, în baza licitațiilor ofertelor de intenție, precedate de negocieri.

Feb 1, 2023 - 19:22
Urmărește-ne peGoogle news
Serviciile de transport feroviar local de pasageri vor fi îmbunătățite
Foto: Guvernul Republicii Moldova

În ședința de astăzi, cabinetul de miniștri a aprobat Regulamentul privind serviciile publice de transport feroviar de pasageri, prin care sunt reglementate condițiile privind prestarea serviciilor publice, contractele de servicii publice și conținutul acestora, modul de atribuire a contractelor de servicii publice, materialul rulant feroviar utilizat în servicii de transport, controlul respectării clauzelor contractelor, modul de calculare a compensației și raportarea privind obligațiile de serviciu public.

Astfel, întreprinderile în sarcina cărora vor fi puse obligațiile de transport feroviar local de pasageri urmează să transporte călătorii conform itinerarelor stabilite de Guvern, fiind asigurată debarcarea/îmbarcarea pasagerilor la toate stațiile feroviare, inclusiv în zonele geografice unde Î.S. „Calea Ferată din Moldova” nu mai prestează servicii de transport călători sau asigură circulația trenurilor cu un număr redus de curse feroviare.

În a doua jumătate a anului 2023, este planificată lansarea concursului ofertelor de intenție, în urma cărora se va propune Guvernului acceptarea condițiilor negociate și încheierea contractelor privind obligațiile de servicii publice. Acestea pot fi încheiate pe un termen de până la 15 ani.

Contractul privind obligațiile de servicii publice, care urmează a fi negociat cu potențialii beneficiari, prevede ca întreprinderile feroviare să pună în circulație material rulant modern, echipat cu mobilier comod, sisteme de climatizare, spații accesibile persoanelor cu dizabilități, zone sanitare conforme standardelor sanitare, dispozitive pentru alimentarea gadgeturilor, dispozitive care ar afișa locația trenului, date despre următoarea stație, ora, temperatura de afară, temperatura din vagon.

De asemenea, operatorii de transport feroviar local de călători vor trebui să asigure digitalizarea serviciului de vânzare/returnare a tichetelor, iar evidența călătorilor în trenuri urmează să fie efectuată de sisteme electronice, pentru a evita implementarea schemelor infracționale prin supraevaluarea pierderilor.