Ședința comună de lucru a Serviciului Vamal și Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale

Conducerea Serviciului Vamal a desfășurat o ședință de lucru cu reprezentanții Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale (AMDM).

Feb 1, 2023 - 19:29
Urmărește-ne peGoogle news
Ședința comună de lucru a Serviciului Vamal și Agenției Medicamentului și Dispozitivelor Medicale
Foto: Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Ședința a fost organizată în scopul asigurării unei abordări unitare la nivel instituțional privind aplicarea prevederilor legale în procesul importului/exportului medicamentelor și a dispozitivelor medicale.

Agenda ședinței a vizat mai multe subiecte de interes comun, și anume: procedurile de autorizare la import a medicamentelor, clasificarea produselor medicamentoase si atribuirea codului vamal al acestora, accesibilitatea actelor permisive etc.

În cadrul discuțiilor, Directorul adjunct al Serviciului Vamal, Nicolae Vutcariov, a exprimat disponibilitatea și suportul în vederea identificării unui mecanism optim de conlucrare pentru facilitarea activității instituțiilor în punctele de interacțiune și eliminarea barierelor pentru agenții economici.

Reprezentanții AMDM au menționat despre eforturile instituției de a contracara traficul de medicamente pentru uz personal, inclusiv prin facilitarea procedurii de înregistrare a medicamentelor în Nomenclatorul de Stat, pentru a asigura controlul și circulația mai strictă a acestora. Conform statisticilor, 92% dintre medicamentele comercializate în Republica Moldova sunt de import.

În scopul eficientizării și reducerii timpului de perfectare а declarațiilor vamale, reprezentanții Serviciului Vamal au înaintat mai multe propuneri, precum implementarea schimbului de date prin intermediul sistemelor informaționale și formarea resursei informaționale privind eliberarea actelor permisive la import și export.

Având în vedere mai multe cazuri în care agenții economici s-au confruntat cu probleme în procesul de vămuire, din cauza existenței unor lacune legislative, părțile au agreat crearea unui grup de lucru comun, care va identifica soluții prin prisma modificării cadrului normativ, astfel ca să fie excluse deficiențele existente.

Părțile au convenit asupra continuării cooperării și a consolidării eforturilor comune pentru asigurarea securității farmaceutice, economice și a unui cadru normativ favorabil mediului de afaceri.