Ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală s-a întâlnit cu reprezentanții instituțiilor de învățământ profesional tehnic din municipiul Bălți

Ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală s-a întâlnit, în cadrul vizitei de lucru în municipiul Bălți, cu reprezentanții instituțiilor de învățământ profesional tehnic din municipiu. Întâlnirea ministrului cu directorii instituțiilor de învățământ profesional tehnic din municipiul Bălți și cu reprezentanții corpului didactic al acestor instituții a avut loc în incinta Centrului de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din localitate.

Feb 5, 2023 - 12:05
Urmărește-ne peGoogle news
Ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală s-a întâlnit cu reprezentanții instituțiilor de învățământ profesional tehnic din municipiul Bălți
Foto: Ministerul Educației și Cercetării

Principalele teme discutate au fost organizarea procesului de studii și a stagiilor de practică, starea bazei materiale a instituțiilor, asigurarea cu cadre didactice, dar și cu materiale didactice, condițiile de studii și de trai ale elevilor, calitatea pregătirii specialiștilor în corespundere cu cerințele pieței muncii, mecanismele de finanțare a instituțiilor.

Ministrul Anatolie Topală a menționat că Guvernul Republicii Moldova a alocat în acest an mai multe resurse financiare pentru susținerea învățământului profesional tehnic, inclusiv pentru creșterea salariilor, precizând că volumul alocațiilor bugetare pentru instituțiile de învățământ profesional tehnic (IÎPT) pentru anul 2023 depășește 1,3 miliarde de lei. Astfel, începând cu luna ianuarie 2023, personalul din instituțiile de învățământ care funcționează în regim de autogestiune financiar-economică, la fel ca și personalul din instituțiile bugetare, vor avea salarii mai mari, beneficiind de un spor lunar în valoare fixă de 1300 de lei. Totodată, a fost majorat salariul minim al angajaților acestor instituții de la 3500 de lei până la 4000 de lei.

Oficialul s-a referit și la colaborarea Ministerului Educației și Cercetării cu partenerii de dezvoltare care sprijină activitățile și inițiativele orientate pentru dezvoltarea învățământului profesional tehnic. Instituțiile de învățământ profesional tehnic au beneficiat și beneficiază în continuare de susținere financiară din partea partenerilor de dezvoltare (UE, ADA, LED, GIZ). În acest moment sunt în desfășurare 7 proiecte, finanțate de partenerii de dezvoltare, în valoare de peste 4,5 milioane de euro.  Alte 6 proiecte în valoare de peste 2,5 milioane de euro, finanțare de Guvernul Republicii Moldova, sunt realizate în colegiile pedagogice.

Discuțiile au fost constructive, iar dialogul început va continua cu examinarea propunerilor și doleanțelor celor prezenți la întrevederea cu ministrul Anatolie Topală. În activitatea sa Ministerul Educației și Cercetării va susține în continuare acțiunile de consolidare a capacităților instituțiilor de învățământ profesional tehnic.