Circa 1500 de tablete donate de Republica Populară Chineză instituțiilor de învățământ din Republica Moldova în care învață copiii refugiaților din Ucraina

Instituțiile de învățământ general din Republica Moldova în care învață copii din familiile refugiate din Ucraina vor beneficia de circa 1500 de tablete performante, donate de Guvernul Republicii Populare Chineze.

Feb 6, 2023 - 19:20
Urmărește-ne peGoogle news
Circa 1500 de tablete donate de Republica Populară Chineză instituțiilor de învățământ din Republica Moldova în care învață copiii refugiaților din Ucraina
Foto: Ministerul Educației și Cercetării

La ceremonia de transmitere a donației au participat Ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală, Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Republicii Populare Chineze în Republica Moldova, E. S. Yan Wenbin, alți oficiali și directori de școli care au integrat copii refugiați din Ucraina.

În cadrul ceremoniei, ministrul Anatolie Topală și-a exprimat recunoștința pentru sprijinul acordat de Guvernul Republicii Populare Chineze cetățenilor Republicii Moldova:  „Această donație se adresează instituțiilor de învățământ din țară în care învață copiii refugiaților ucraineni și va facilita accesul la studii al acestor elevi. Este vorba de circa 1500 de tablete ce vor fi repartizate prioritar școlilor în care a fost încadrat un număr mare de elevi ucraineni refugiați. Evenimentul de azi reprezintă un semn de solidaritate cu poporul moldovenesc, dar și cu poporul ucrainean în această perioadă complicată pe care o parcurgem”.

Ministrul Anatolie Topală a mulțumit părții chineze pentru acest sprijin oferit Republicii Moldova și cetățenilor din Ucraina, refugiați în țara noastră, și i-a încurajat pe directorii școlilor să depună toate eforturile pentru a ajuta copiii ucraineni să se încadreze în procesul educațional și să beneficieze de dreptul la educație.

La rândul său, E.S. Yan Wenbin a apreciat gestul de mare bunătate al cetățenilor Republicii Moldova care au oferit ajutorul necesar refugiaților din Ucraina. „Republica Moldova a depus tot efortul pentru ca elevii refugiați din Ucraina să se integreze în școlile din țară într-un mod cât mai simplu și armonios pentru ei. În calitatea sa de bun prieten și partener de încredere, China a întins o mână de ajutor Republicii Moldova, oferind un lot de asistență umanitară, în valoare totală de 5 milioane de yuani”.

Oficialii au reiterat deschiderea ambelor părți pentru continuarea cooperării în toate domeniile și convingerea că relațiile de prietenie se vor dezvolta în mod constant.

Aceste circa 1500 de tablete vor fi distribuite în instituțiile de învățământ în care învață copiii refugiați din Ucraina. Beneficiarii prezenți la eveniment și-au exprimat și ei gratitudinea, în numele lor și al copiilor refugiați ucraineni, pentru care sunt create astfel toate condițiile pentru studii.