MAEIE a găzduit delegația Consiliului Europei condusă de Leyla Kayacik, reprezentanta specială pentru migrație și refugiați a secretarei generale a Consiliului Europei

7 februarie 2023, Chișinău – Secretarul de stat Vladimir Cuc a avut o întrevedere cu Leyla Kayacik, reprezentanta specială pentru migrație și refugiați a secretarei generale a Consiliului Europei. Discuția s-a axat pe asistența oferită țării noastre de Consiliul Europei în domeniul protecției drepturilor omului ale refugiaților și migranților.

Feb 7, 2023 - 12:21
Urmărește-ne peGoogle news
MAEIE a găzduit delegația Consiliului Europei condusă de Leyla Kayacik, reprezentanta specială pentru migrație și refugiați a secretarei generale a Consiliului Europei
Foto: MAEIE

Secretarul de stat Vladimir Cuc s-a referit la impactul pentru Republica Moldova a războiului Federației Ruse împotriva Ucrainei și eforturile autorităților în gestionarea crizei refugiaților.

„Am remarcat importanța sprijinului Consiliului Europei pentru alinierea legislației și practicilor naționale la standardele europene, consolidarea capacităților profesioniștilor din instituțiile în domeniul educației, sănătății, asistenței sociale, angajații organelor vamale, afacerilor interne, procuraturii, și alte domenii, precum și asigurarea abordării centrate pe drepturile omului.” – a declarat diplomatul moldovean.

Interlocutorii au accentuat importanța proiectului în contextul actual de securitate regională și a situației persoanelor refugiate din Ucraina și necesitatea acordării unei asistențe calificate, inclusiv de a întreprinde acțiunile care se impun pentru a le proteja de abuz, exploatare și trafic de persoane pe cei aflați în situații vulnerabile.

Reprezentanta specială pentru migrație refugiați și-a exprimat aprecierea pentru eforturile autorităților Republicii Moldova de a răspunde eficient la această criză umanitară .

Notă: Vizita actuală și lansarea proiectului au loc drept urmare vizitei de documentare a reprezentantei speciale în Republica Moldova, care a avut loc pe 13-15 iunie 2022, obiectivul căreia a constat în studierea situației pe teren, identificarea necesităților principale și  modalităților practice de acordare a asistenței de către Consiliul Europei în gestionarea a fluxului de refugiați din Ucraina.