Consolidarea securității Republicii Moldova, discutată în cadrul întrevederii Nataliei Gavrilița cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell

Fortificarea capacităților Republicii Moldova în domeniul combaterii dezinformării și a amenințărilor hibride, precum și măsurile de consolidare a securității naționale au fost principalele subiecte discutate în cadrul întrevederii prim-ministrei Natalia Gavrilița cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, vicepreședinte al Comisiei Europene, Josep Borrell.

Urmărește-ne peGoogle news
Consolidarea securității Republicii Moldova, discutată în cadrul întrevederii Nataliei Gavrilița cu Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Josep Borrell
Foto: Guvernul Republicii Moldova

Șefa Executivului a apreciat lansarea dialogului politic și de securitate la nivel înalt Moldova – UE, în martie 2022, reconfirmând interesul țării noastre pentru cooperarea în domeniul apărării. „Prin intermediul acestei platforme, sunt identificate căi complementare de cooperare, precum și sectoarele în care sprijinul suplimentar al UE este esențial”, a menționat prim-ministra.

De asemenea, șefa Guvernului a mulțumit Înaltului Reprezentant al UE pentru afaceri externe pentru asistența acordată de blocul comunitar în cadrul mecanismului Facilității Europene pentru Pace, care a oferit oportunități Armatei Naționale a Moldovei în demersul său de modernizare, în valoare de 40 de mln de euro. În contextul încălcărilor spațiului aerian al Republicii Moldova, urmare a războiului Federației Ruse asupra Ucrainei, Natalia Gavrilița a solicitat asistență suplimentară în domeniul apărării antiaeriene.

Josep Borrell a apreciat efortul Guvernului de la Chișinău de a menține sub control situația din domeniul securității, reiterând sprijinul UE în procesul de aliniere a instituțiilor de apărare la standardele UE.