În Republica Moldova va fi înființată o unitate de medicină materno-fetală

Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, a semnat, împreună cu ministrul Afacerilor Externe al Republicii Elene, Nicolaos Dendias, și președintele Fundației de Medicină Fetală (FMF) din Marea Britanie, profesorul Kypros Nikolaides, un memorandum de înțelegere.

Feb 9, 2023 - 15:03
Urmărește-ne peGoogle news
În Republica Moldova va fi înființată o unitate de medicină materno-fetală
Foto: Ministerul Sănătății

Memorandumul presupune implementarea unui program de medicină materno-fetală, în perioada 2022-2025. În cadrul acestuia, va fi înființată o unitate de medicină materno-fetală la Institutul Mamei și Copilului, unde femeile gravide din țară vor avea acces la metode noi de investigații medicale. Acestea vor permite depistarea precoce a anomaliilor de dezvoltare a fătului – cromozomiale, genetice, alte afecțiuni la bebeluși și gravide.

De asemenea, doi obstetricieni din Republica Moldova vor beneficia de burse pentru formare profesională, acordate de FMF. Medicii vor obține competențe în diagnosticul anomaliilor fetale, malformațiilor congenitale, afecțiunilor la gravide care determină nașterea prematură și decesul. Vor fi ghidați în acest sens de profesorul Kypros Nikolaides, unul dintre cei mai cunoscuți specialiști în medicina materno-fetală. Doctorii vor aplica cunoștințele însușite în cadrul unității de medicină materno-fetală din Republica Moldova, pentru activitatea căreia FMF va dona ecografe, computere, mobilier, etc.

La fel, va fi elaborat un program de formare profesională în medicina materno-fetală, în cadrul Departamentului Obstetrică și Ginecologie al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.