Vicepremierul interimar Nicu Popescu: „Reintegrarea pașnică a țării noastre vrem să o obținem prin dialog, prin negocieri, prin diplomație ca să ne recăpătăm deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”

14 februarie 2023, Chișinău – Șeful diplomației Republicii Moldova Nicu Popescu l-a găzduit la Chișinău pe ministrul afacerilor externe al Macedoniei de Nord, Bujar Osmani, aflat în vizită de lucru în Republica Moldova în capacitatea sa de președinte în exercițiu al Organizației pentru Securitate și Cooperare în Europa.

Feb 14, 2023 - 19:10
Urmărește-ne peGoogle news
Vicepremierul interimar Nicu Popescu: „Reintegrarea pașnică a țării noastre vrem să o obținem prin dialog, prin negocieri, prin diplomație ca să ne recăpătăm deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova”
Foto: MAEIE

„Am purtat cu această ocazie o discuție despre regiunea noastră, despre relațiile noastre bilaterale și aspirațiile europene comune - Macedonia de Nord începând deja negocierile de aderare la Uniunea Europeană, în timp ce Republica Moldova a devenit de curând stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană. Evident, acest lucru l-am abordat și în vederea schimbului de experiență pentru organizarea procesului intern de coordonare a procesului de aderare la UE.” – a declarat diplomatul moldovean.

Principalul subiect de discuții al oficialilor l-a reprezentat securitatea regională, peste doar 10 zile urmând să se împlinească un an de la invazia militară brutală, ilegală și injustă a Rusiei împotriva Ucrainei. Miniștrii au subliniat că acest război a afectat și afectează dramatic întregul continent european iar Republica Moldova, fiind statul cel mai apropiat de linia frontului, suferim un impact sporit care este resimțit de către toți cetățenii din țară, în absolut toate domeniile: politic, economic, energetic, social, umanitar și, evident, în domeniul securității.

„Vom continua să sprijinim poporul ucrainean. Vom continua să susținem foarte clar și explicit poziția noastră de condamnare a agresiunii ruse și vom promova în continuare necesitatea conjugării tuturor eforturilor internaționale pentru revenirea continentului european la normalitate.” – a spus ministrul în exercițiu al afacerilor externe și integrării europene Nicu Popescu.

Din perspectiva Republicii Moldova, OSCE a jucat un rol important în ultimii 30 de ani pentru menținerea păcii și a stabilității în Republica Moldova, pentru menținerea procesului de reglementare transnistreană în albia pașnică dar și pentru dezvoltarea și consolidarea democrației în țara noastră. Acest mandat acoperă chestiunile de democrație, libertate a presei, drepturile minorităților și alte domenii importante pentru consolidarea și dezvoltarea țării.

Din cauza războiului, negocierile de reglementare transnistreană în formatul 5 + 2 nu sunt actualmente într-o poziție de a-și putea continua discuțiile, dar este evident că noi facem  tot ce este necesar, pe toate căile posibile, pentru a menține dialogul și stabilitatea pe teritoriul țării noastre.

La conferința de presă a miniștrilor susținută la Chișinău, diplomatul moldovean a reconfirmat din nou atașamentul ferm și clar al Republicii Moldova față de obiectivele noastre, atât în plan extern, cât și intern și anume reintegrarea pașnică a țării noastre, pe care vrem să o obținem prin dialog, prin negocieri, prin diplomație, astfel încât să putem reveni la o stare în care Republica Moldova să își recapete suveranitatea și integritatea teritorială pe întreg teritoriul țării noastre.

„Am reiterat clar faptul ca Federația Rusă trebuie să își retragă trupele și munițiile care se află ilegal pe teritoriul nostru. Acest obiectiv rămâne un obiectiv central al politicii noastre externe, iar metoda de atingere a acestuia este exclusiv pașnică, noi continuând să promovăm acest obiectiv prin diplomație, negocieri și eforturi de persuasiune.

Am vorbit despre problema nerespectării drepturilor omului în regiunea transnistreană. Situația este alarmantă și aici contăm foarte mult pe sprijinul și efortul continuu al OSCE. În context, am exprimat și susținerea pentru misiunea OSCE în Republica Moldova, în special în eforturile de monitorizare a situației în zona de securitate, precum și facilitarea dialogului dintre Chișinău și Tiraspol. Am fost de acord că misiunea OSCE trebuie să aibă acces nestingherit pe întreg teritoriul din stânga Nistrului - și aici vreau să reiterez faptul că misiunea a jucat un rol foarte important în consolidarea păcii și stabilității în țara noastră.” – a conchis oficialul moldovean.