Proiectul de racordare a cadrului național la Protocolul OMS pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun, votat în lectură finală

Chișinău, 16 februarie 2023 – Parlamentul a aprobat în lectură finală proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative: Legii privind controlul tutunului, Codului contravențional, Legii privind supravegherea de stat a sănătății publice.

Feb 16, 2023 - 13:35
Urmărește-ne peGoogle news
Proiectul de racordare a cadrului național la Protocolul OMS pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun, votat în lectură finală
Foto: Parlamentul Republicii Moldova

Obiectivul primar al proiectului este alinierea la Protocolul pentru eliminarea comerțului ilicit cu produse din tutun la Convenția-cadru a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) privind controlul tutunului. Protocolul respectiv constituie principalul instrument de cooperare pe plan internațional în domeniul combaterii comerțului ilicit cu produse din tutun.

Scopul final al proiectului de lege constă în eliminarea comercializării ilegale a produselor, respectiv excluderea posibilităților de subminare a obiectivelor în materie de sănătate publică, presiunilor suplimentare asupra sistemelor de sănătate și pierderilor veniturilor pentru economie.

Potrivit Ministerului Sănătății, Moldova este unicul stat din regiunea europeană a OMS în care s-a înregistrat un trend în creștere a consumului de tutun în ultimii ani, în special datorită creșterii consumului produselor noi, inclusiv țigărilor electronice și celor cu arome. Legislația trebuie să fie aplicabilă pentru toate tipurile de produse ca să putem reduce consumul lor, în favoarea sănătății populației, în primul rând, a tinerilor, consideră instituția.

Adoptarea legii a fost precedată de mai multe runde de consultări publice, la care au participat reprezentanți ai ministerelor, agențiilor, mediului de afaceri, societății civile.