Întâlnirea șefilor autorităților de frontieră din Republica Moldova și România

Delegația Poliţiei de Frontieră, condusă de comisar şef Rosian VASILOI, în perioada 06-07 martie 2023 s-a aflat în vizită oficială la Inspectoratul General al Poliției de Frontieră Române.

Mar 8, 2023 - 13:14
Urmărește-ne peGoogle news
Întâlnirea șefilor autorităților de frontieră din Republica Moldova și România
Foto: Poliția de Frontieră

„Republica Moldova și-a declarat clar dezideratul de a deveni membru al UE, iar realizarea acestui deziderat presupune și o tema de acasă care trebuie să o pregătim, unde securitatea frontierelor este un domeniu esențial.” un subiect pus în discuție de Rosian Vasiloi în cadrul întâlnirii cu omologul său chestor de poliție Victor-Ștefan Ivascu, inspector general al Poliţiei de Frontieră Române.

Agenda activității a vizat aspecte concrete privind realizarea controlului coordonat al persoanelor, mijloacelor de transport și mărfurilor care trec frontiera de stat prin punctul de trecere de la Albița, precum şi operaţionalizarea de noi puncte de trecere a frontierei la frontiera comună (ex. PTF Bumbăta – Leova).

Cu ocazia întâlnirii a fost semnat şi Planul pentru dezvoltarea cooperării instituţiilor de frontieră a Republicii Moldova și României pentru anul 2023 şi s-a analizat situaţia operativă şi stadiul cooperării instituţiilor de frontieră moldo-române şi direcţii de perfecţionare ale acestora.

Întâlnirea a avut loc în spaţiul care găzduieşte exponate ale Muzeului Poliţiei de Frontieră Române şi a inclus două vizite – una la Centrul Operaţional de Coordonare unde a avut loc o prezentare a capabilităţilor acestuia şi una la Unitatea Naţională de Informaţii privind Pasagerii în vederea familiarizării delegaţiei moldovene cu activitatea desfăşurată la nivelul acestei structuri.

În context, Rosian Vasiloi a oferit o uniformă de poliţist de frontieră din Republica Moldova pentru a fi expusă în colecţia de uniforme poliţieneşti a muzeului PFR.

La final, a fost apreciat modul permanent de cooperare între autorități la frontiera comună, având la bază  consolidarea sistemului de supraveghere a frontierei de stat şi schimbul operativ de informații în domeniul prevenirii și combaterii infracționalității transfrontaliere.