Întrevederea de curtoazie a ofițerilor de legătură canadieni

Stabilirea unor domenii de interes comun în cooperarea vamală moldo-canadiană a fost subiectul întrevederii reprezentanților Serviciului Vamal cu ofițerii de legătură ai Agenției pentru Serviciile de Frontieră din Canada, David Henry și ai Poliției Regale Canadiene, Donovan Tait.

Mar 10, 2023 - 13:48
Urmărește-ne peGoogle news
Întrevederea de curtoazie a ofițerilor de legătură canadieni
Foto: Serviciul Vamal al Republicii Moldova

Părțile și-au împărtășit experiența cu privire la activitatea și domeniile de competență ale autorităților vamale din cele două țări în vederea stabilirii unor subiecte comune de interes.

În prezent, cooperarea vamală moldo-canadiană se desfășoară pe linia multilaterală în cadrul Organizației Mondiale ale Vămilor.

Vizita ofițerilor de legătură canadieni este o premieră în cadrul Serviciului Vamal, iar pe această cale părțile și-au expus interesul pentru stabilirea relațiilor de cooperare bilaterală. 

În cadrul discuțiilor a fost subliniat faptul că, relațiile economice bilaterale au un caracter ascendent, dovadă este și creșterea cu 74% a exporturilor din Republica Moldova în Canada în anul 2022, comparativ cu anul 2021, ceea ce constituie 13,9 milioane de dolari (USD).

Acest fapt reprezintă o oportunitate deosebită pentru activizarea cooperării moldo-canadiene, astfel, Serviciul Vamal a menționat necesitatea semnării unui Acord interguvernamental privind asistenţa administrativă reciprocă în domeniul vamal.

La final de întrevedere ofițerii de legătură și-au exprimat deschiderea de a coopera cu Serviciul Vamal pe subiecte de interes comun și de a contribui la consolidarea capacităţilor funcționarilor vamali prin organizarea unor instruiri în domeniul antifraudă, analizei riscurilor, managementului echipelor mobile vamale, lupta împotriva contrabandei, controlul vamal în porturi și aeroporturi, etc.

Notă: Agenția pentru Servicii de Frontieră din Canada (CBSA) este o agenție federală de aplicare a legii responsabilă de controlul frontierei (protecție și supraveghere), aplicarea legii imigrației și serviciile vamale în Canada. CBSA a fost creată la 12 decembrie 2003 și facilitează fluxul de călători și comerțul legitim.