Suedia susține digitalizarea în educație

Ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală a avut o întrevedere cu Katarina Fried, ambasadoarea Suediei în Republica Moldova. Cei doi oficiali au trecut în revistă principalele aspecte ale colaborării bilaterale dintre Republica Moldova și Suedia în domeniul educației și cercetării.

Mar 15, 2023 - 12:53
Urmărește-ne peGoogle news
Suedia susține digitalizarea în educație
Foto: Ministerul Educației și Cercetării

Anatolie Topală a mulțumit Guvernului Suediei pentru suportul acordat Republicii Moldova care a vizat creșterea economică și integrarea țării în UE; promovarea democrației, respectarea drepturilor omului și a statului de drept; fortificarea societății civile, promovarea dimensiunii gender în diverse sfere ale activității economice și sociale; digitalizarea în diverse domenii de activitatea și, în special, în educație.

Discuția celor doi oficiali s-a axat pe aspectele legate de digitalizare în sistemul educațional național, în special, s-a vorbit despre mersul implementării proiectului Centrul de excelență în IT „StartUp City” din Cahul, realizările și provocările în implementarea acestuia.

De comun cu alți parteneri internaționali, Suedia a susținut implementarea unor proiecte precum: crearea Centrului Național de Inovații Digitale „Clasa viitorului”, Centrului de Excelență în domeniul TIC „Tekwill” din Chișinău, dar și crearea Mediacor - primul Centru de producție digitală media din Republica Moldova, găzduit de Universitatea de Stat din Moldova. În contextul implementării proiectului „Tekwill în fiecare școală”, de asemenea, susținut de autoritățile suedeze, s-a discutat despre necesitatea asigurării sustenabilității proiectului și extinderea acestuia și în alte regiuni din țară.

Suportul partenerilor suedezi a fost unul important și în timpul pandemiei de COVID-19. Astfel, Suedia, de comun cu USAID Moldova, a finanțat proiectul „Internet Gigabit pentru școala ta”, în cadrul căruia câteva zeci de școli din țară au fost conectate la internet de mare viteză.

La finalul întrevederii oficialii au convenit asupra continuării implementării proiectelor inițiate, dar și asupra lansării unor proiecte noi în domeniul digitalizării, conectării la internet a instituțiilor de învățământ din țară, promovării siguranței on-line a copiilor, precum și a capacitării cadrelor didactice pentru implementarea TIC în educație.